Elemzések Visszafogná a kínai autógyártókat az EU

Visszafogná a kínai autógyártókat az EU

autopro.hu/P.B. | 2023.09.14 08:22

Visszafogná a kínai autógyártókat az EU

Fotó: Pixabay

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot fog indítani annak megállapítására, hogy a Kínából importált elektromos autók nem részesülnek-e túl nagy állami támogatásban.

Von der Leyen évértékelő beszédet tartott az Európi Parlamentben. A politikus a várható témák mellett némi meglepetésre a kínai elektromos autókra is kitért, és ráadásul igen erős kritikát fogalmazott meg velük szemben. Vo der Leyen szerint az olcsó kínai elektromos autók torzítják az európai piacot, amit nem szabad megengedni.

„Az elektromos autók gyártása létfontosságú iparág egy tiszta gazdaság kialakításában, amiben Európában komoly lehetőségek vannak. De a globális piacot elárasztják az olcsóbb kínai elektromos autók, amelyeknek az árát mesterségesen alacsonyan tartják hatalmas állami támogatásokkal. Ez torzítja a piacunkat, ezt pedig sem belülről, sem kívülről nem fogadhatjuk el” - mondta a Bizottság elnöke.

Vizsgálat indul

Ursula von der Leyen nemcsak ellenzi a kínai elektromos autók terjedését, de vizsgálatot is indít a túl nagy állami támogatás miatt. „Bejelenthetem, hogy a Bizottság szubvencióellenes vizsgálatot indít a Kínából érkező elektromos járművekkel kapcsolatban” – mondta.

A váratlan bejelentés azt is jelenti, hogy az EU és Kína kapcsolata elmérgesedhet. Egyúttal győzelmet jelent Franciaország számára, amely szorgalmazta a vizsgálat megindítását.

Közvetlenül a beszéd után Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke azt mondta: „Európai zöld megállapodást akarunk, nem kínait. Nem akarjuk, hogy a kínai elektromos járművek részesüljenek ambiciózus klímavédelmi megközelítésünkből” – idézi a politikust a Euronews.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink