Gyártók Orosz gyártásának megszüntetéséről tárgyal a Mazda

Orosz gyártásának megszüntetéséről tárgyal a Mazda

autopro.hu/E.M. | 2022.09.26 11:16

Orosz gyártásának megszüntetéséről tárgyal a Mazda

Fotó: Inside Mazda Newsroom

Médiaértesülések szerint a japán Mazda Motor tárgyalásokat folytat a kelet-oroszországi Vlagyivosztokban lévő üzemében zajló autógyártásának leállításáról. Ennek elsődleges oka az orosz-ukrán háború miatt megszűnő alkatrészszállítások.

A japán vállalat tavaly 30 ezer autót adott el Oroszországban, azonban tavasszal közölte, hogy a helyi Sollers autógyártóval együtt működtetett üzemébe irányuló alkatrészexport megszűnik, és a készletek elfogytával a gyártás is leáll.

A Mazda szóvivője egyelőre nem reagált a megkeresésre, de a Nikkei újság információi szerint a japán vállalat még nem hozott döntést az oroszországi autóértékesítés és karbantartási tevékenység megszüntetéséről, továbbá a vlagyivosztoki üzem termelésének leállítására nem határoztak meg időkeretet.

Nem egyedi az eset

A Mazda riválisának számító Toyota Motor már bejelentette, hogy a kulcsfontosságú anyagok és alkatrészek szállításának megszakadása miatt úgy döntött, leállítja a járműgyártást Oroszországban.

Emellett számos gyár már felfüggesztette a termelést és szabadságra küldte a dolgozókat is, mivel a szankciók miatt hiány van a magasabb technológiai színvonalat képviselő alkatrészekből. Ennek kiváltó oka pedig Moszkva februárban megindított ukrajnai háborúja – olvasható a Reuters cikkében.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink