Gyártók Nincs bizonyíték a Tesla töréstesztes csalására

Nincs bizonyíték a Tesla töréstesztes csalására

autopro.hu/E.M. | 2022.10.17 09:22

Nincs bizonyíték a Tesla töréstesztes csalására

Fotó: Euro NCAP

Az Euro NCAP azután indította el a vizsgálatát, hogy a Tesla-tulajdonos és amatőr „hacker” Green, Twitter oldalán közölte, hogy olyan „speciális kódokat” fedezett fel a Tesla járműveiben, amelyek elgondolkoztatóak a töréstesztek eredményeinek fényében.

A Tesla járművei számos riválisánál jobban teljesítenek a törésteszteken világszerte, sőt egyes modelljei a különböző biztonsági szervezetek által valaha mért legmagasabb pontszámokat érték el. Éppen ezért kapott nagy figyelmet Green bejegyzése, azonban az nem volt teljesen világos, hogy a szerző pontosan mire utal.

Mindenesetre az Electrek nemrég megjelent cikke szerint a bejegyzés megjelenése után az Euro NCAP vizsgálatot indított. A biztonsági szervezet alaposan szemügyre vette a Tesla különböző szoftverfrissítéseit, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az autógyártó nem tesz olyan lépéseket, amelyek torzíthatják a töréstesztek teljesítményét.

"Az Euro NCAP számára kiemelten fontos …, hogy a minősítés valóban tükrözze azt a biztonságot, amelyet a fogyasztók elvárhatnak a járművektől. Eddig az Euro NCAP vizsgálatai azonban nem tártak fel semmilyen bizonyítékot arra, hogy a Tesla megpróbálta volna „becsapni” a teszteket” – számolt be a szervezet programigazgatója, Aled Williams.

Vannak még megválaszolatlan kérdések

A hírek szerint azonban egyéb aggályok merültek fel. „Lehetséges, hogy a GPS helymeghatározást használják annak azonosítására, hogy az autó egy adott tesztpályán van, azonban a Tesla teljes mértékben tagadja, hogy ez történne” – mondta Williams.

Az Euro NCAP-et arról tájékoztatták, hogy a speciális kódok egyszerűen arra a régióra utalnak, ahol az adott járművet konfigurálták. Ettől függetlenül az Euro NCAP tovább vizsgálja az ügyet, és megkísérli újra elvégezni a törésteszteket az eredményazonosság vizsgálata érdekében – olvasható az InsideEVs cikkében.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink