Gyártók Nem működött közre, ezért fizetnie kell a BMW-nek

Nem működött közre, ezért fizetnie kell a BMW-nek

autopro.hu/V.M. | 2022.12.09 08:22

Nem működött közre, ezért fizetnie kell a BMW-nek

Fotó: BMW Group PressClub Global

A brit versenyhivatal megbírságolta a BMW-t, amiért az nem szolgáltatta ki a folyamatban lévő nyomozása kapcsán kért információkat. A gyártó szerint a hivatal túllépi a hatáskörét.

A német OEM-nek egyszeri 30 ezer fontot (35 ezer eurót), illetve az információ át nem adásáig eltelő minden egyes nap után további 15 ezer fontot (mintegy 17 ezer eurót) kell megfizetnie.

A brit Verseny- és Piacügyi Hatóság (CMA) szerint a BMW olyan információval rendelkezik, ami fontos az általa márciusban indított nyomozás szempontjából. A brit hatóság és az Európai Bizottság akkor párhuzamosan kezdtek vizsgálatokba miután kiderült, hogy az autógyártók versenyellenes együttműködést folytathatnak az élettartamuk végére ért járművek újrahasznosításában.

Akkor a nyomozók házkutatást tartottak a Renault és a Stellantis telephelyein, míg a BMW-t információszolgáltatásra szólította a CMA. A hatóság szerint bár a vállalat brit üzletága reagált a felszólításra, a BMW Csoport többi része nem így tett, és „kijelentette, hogy a CMA nem rendelkezik joghatósággal felette.”

Eltérő álláspontok

A bajor központú autógyártó álláspontját a Reuters-nek is megerősítette. „A CMA nem rendelkezik joggal ahhoz, hogy külföldi vállalatokat olyan dokumentumok átadására szólítson, melyeket teljes mértékben az Egyesült Királyságon kívül tartanak” – áll a BMW közleményében, melyben hozzáteszik, hogy a vállalat brit ága a helyi hatósággal, míg a BMW AG az Európai Bizottsággal működik együtt.

A CMA mindazonáltal nem fogadta el a gyártó érvelését, és közölte, hogy a büntetés egészen addig fog akkumulálódni, amíg a BMW nem adja át a követelt információt vagy az ügyet le nem zárják.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink