Gyártók Nem a szegedi lesz az első Ázsián kívül BYD-autógyár

Nem a szegedi lesz az első Ázsián kívül BYD-autógyár

autopro.hu/P.B. | 2024.01.26 11:18

Nem a szegedi lesz az első Ázsián kívül BYD-autógyár

Fotó: BYD

A kínai BYD első Ázsián kívüli elektromosautó-gyárát Brazíliában építi fel. A dél-amerikai országban a Ford egy korábbi üzemét vette meg a cég – a gyár 2021-ben állt le, így egy alapos átalakítás után már használható lesz, előbb, mint ahogy Szegeden megépül a gyár.

Mint ismert, a világ legtöbb elektrifikált autóját gyártó kínai vállalat, a BYD több buszgyárral is rendelkezik Európában, az egyik hazánkban, Komáromban működik. Személyautókat azonban eddig csak Ázsiában szerelt össze a cég, első európai ilyen gyára Szegeden épül fel. Nem a szegedi lesz viszont az első elektromosautó-gyára a BYD-nek Ázsián kívül.

A vállalat körülbelül 563 millió eurós beruházás keretében megvásárolta a Ford korábban bezárt gyárát Brazíliában, Bahia államban. Az említett összegben benne van az is, amit a gyár átalakítására kell költenie a BYD-nek.

„Ez befektetés Brazília jövőjébe és a modernebb, kevésbé környezetszennyező autókra való átállásba” – mondta a brazil elnök, Lula. Azt már a BYD brazíliai elnöke, Tyler Li árulta el, hogy kezdetben 150 ezer autó készül majd éves szinte az üzemben. A meglévő gyár átalakítása már a következő hetekben megkezdődik – írja az Automobilwoche.

Ahogyan arról korábban az autopro.hu is beszámolt, azzal, hogy 2023 negyedik negyedévében több mint 520 ezer elektromos autót adott el, a BYD leszorította a dobogó csúcsáról a Teslát. A teljes tavalyi év során azonban az amerikai gyártó adott el több tisztán elektromos autót. Iparági megfigyelők arra számítanak, hogy a BYD hosszabb távon több elektromos járművet ad majd el, mint a Tesla.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink