Gyártók Nem a legjobb helyen terjeszkedik a Tesla

Nem a legjobb helyen terjeszkedik a Tesla

autopro.hu/P.B. | 2022.01.06 04:20

Nem a legjobb helyen terjeszkedik a Tesla

Fotó: Tesla

A Tesla egy új bemutatótermet nyitott Kínában, ám annak egy olyan részén, ami nem feltétlen a legjobb ötlet. Az amerikai vállalat ugyanis abban a Hszincsiang tartományban nyitotta meg a létesítményt, ahol igen erős elnyomás alatt élnek a muszlim ujgur kisebbség tagjai.

Hirdetés

A nyugati világi és Kína között az egyik érzékeny pont az ujgur kisebbség helyzete. Bár a kínai vezetés tagadja a vádakat, számos jel arra utal, hogy a helyi muszlim kisebbség, az ujgurok erős elnyomás alatt él Kína nyugati részében, így például Hszincsiang tartományban.

A Tesla 2021 legvégén, szilveszter napján nyitotta meg új bemutatótermét a tartomány fővárosában, Ürümcsiben. A Weibo közösségi felületen széles körben üdvözölték a nyitást, ugyanakkor – nem meglepő módon – az Egyesült Államokban felháborodás kísérte Elon Musk döntését.

Népirtáshoz való asszisztálás

Muskot és a Teslát nem kevesebbel vádolják, mint népirtásban való részvétellel. Legalábbis Marco Rubio, floridai szenátor megfogalmazása szerint a Teslához hasonló vállalatok segítenek a Kínai Kommunista Pártnak eltussolni a régióban elkövetett népirtást és az ujgurok rabszolgamunkára való kényszerítését. Scott Paul, az AAM (Amerikai Iparosok Szövetsége) elnöke hasonlóan keményen kommentálta a jelenséget.

Az USA legnagyobb muszlimszervezete, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa is közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban. A szervezet szerint a Teslának be kell zárnia a bemutatótermet. A Tesla egyelőre nem kommentálta egyik kritikát sem.

Mások is aktívak a területen

Nem a Tesla az első olyan nyugati autógyár, ami aktív Hszincsiang tartományban. A Volkswagen gyárat is fenntart a helyszínen, emiatt többször érte már kritika, de egyelőre nem merült fel az üzem bezárása – írja az Automobilwoche.

Kínát több ország hivatalosan is népirtással vádolja, és egyre többen vezetnek be ezért szankciókat az országgal szemben. Ahogyan arról az autopro.hu beszámolt, a német parlament korábban ugyan tárgyalt egy javaslatot, ami az emberi jogokhoz kötné a német vállalatok üzleteit, ám azt abban a formában nem fogadták el, hogy az a Volkswagent érintse.

Tetszett ez a cikk? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken

Kiemelt Partnereink