Gyártók Az emberi jogok okozhatnak versenyhátrányt a Volkswagennek

Az emberi jogok okozhatnak versenyhátrányt a Volkswagennek

autopro.hu/P.B. | 2021.05.19 07:22

Az emberi jogok okozhatnak versenyhátrányt a Volkswagennek

Fotó: Volkswagen Newsroom

Az úgynevezett „ellátásilánc-törvény” értelmében a német vállalatok nem kereskedhetnek olyan cégekkel, akik nem tartják tiszteletben az emberi jogokat. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a Volkswagen egyes kínai partnerei sem felelnek majd meg az előírásoknak Kína ujgur kisebbség elleni politikája miatt.

Hirdetés

A Bundestag által elfogadni készült német szabályozás lényege, hogy a németországi vállalatok nem állhatnak kereskedelmi kapcsolatban olyan cégekkel, amelyek kényszermunkásokat alkalmaznak. Ez a Volkswagent a gyakorlatban is érintheti, ugyanis a kínai Hszincsiang tartományban aktív kínai partnereivel meg kellene szakítania a kapcsolatot.

Szakértők szerint ez európai versenytársaival szemben hátrányt okozhat a Volkswagennek, sőt, a legtöbb német vállalat arra kényszerülhet, hogy megszakítsa kapcsolatait kínai beszállítóival. Természetesen ez azokra a kínai vállalatokra vonatkozik, melyek aktívak Hszincsiang tartományban. A törvényt egyelőre még nem fogadta el a német parlament.

Sorozatos jogsértésekkel vádolják Kínát

A közvélekedés szerint Kína Hszincsiang tartományban százezres nagyságrendben küldi „átnevelő táborokba” a muszlim vallású ujgur és kazah, valamint egyéb kisebbséghez tartozó állampolgárait az ország észak-nyugati részén. A jogvédők szerint kényszermunkától kezdve szexuális zaklatáson át kivégzésekig számos borzalom fordul elő ezekben a táborokban.

A kínai vezetés tagadja a vádakat, és kiképző táborokról beszél, amikre katonai okokból van szüksége. Az eljárás több konfliktust okozott már Kína számára, főleg muszlim országokkal.

Népirtás vagy emberiség elleni bűnök

A német parlament azért nem fogadta még el az „ellátásilánc-törvényt”, mert nem állapodtak meg abban, minek nevezzék a Hszincsiangban zajló eseményeket. A jogvédők alapvetően egyetértenek abban, hogy nem népirtásról, hanem emberiség elleni bűncselekményekről van szó.

Kanada, Nagy-Britannia és Hollandia parlamentje már hivatalosan is népirtással vádolja Kínát, sőt, az Egyesült Államok újdonsült külügyminisztere is erről beszélt, ám gyorsan hozzátette, hogy ez a magánvéleménye. Kína tagadja a vádakat – írja az Automobilwoche.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink