Gyártók Mesterséges intelligenciába fektet a Suzuki-leányvállalat

Mesterséges intelligenciába fektet a Suzuki-leányvállalat

autopro.hu/V.T. | 2024.03.28 13:18

Mesterséges intelligenciába fektet a Suzuki-leányvállalat

Fotó: facebook.com/MSArenaOfficial

A Maruti Suzuki részvényeket vásárolt a mesterséges intelligenciával foglalkozó AmIgo Labsben, amivel a saját, valamint a startup helyzetét is megerősíti.

Hirdetés

India legnagyobb autógyártó vállalata, a Maruti Suzuki befektetett egy mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó startupba, az AmIgo Labsbe, hogy ezzel szélesítse technológiai lehetőségeit. A cég 19.9 millió rúpia (mintegy 87 millió forintnak megfelelő) összegben vásárolt részvényeket, ami 6,44 százaléknyi tulajdonjogot biztosít neki a startupban. Ezzel a lépéssel a Maruti Suzuki az MI és a gépi tanulás (ML) autógyártásba való integrálását készíti elő, amivel az új járművek fejlesztéseihez szükséges döntési folyamatokat szeretné következő szintre emelni.

Az indiai és egyesült államokbeli központokkal rendelkező AmIgo Labs az új, adatalapú megoldások élvonalát képviseli. A startupban rejlő potenciált támogatja a Maruti Suzuki saját Innovációs Alapjával, amit abból a célból hoztak létre, hogy a jelentős fejlődési lehetőségekkel rendelkező startupokkal lépjenek partnerségre. Az autógyártó új befektetése egyértelművé teszi, hogy a cég hisz és támogatja a Startup India névre hallgató kezdeményezést, aminek az úttörő üzleti modellek segítése a célja az indiai autóiparban.

Hisashi Takeuchi, a Maruti Suzuki vezetője magabiztosan áll az új befektetéshez, ami utat nyit a járműtípusok magasabb minősége, valamint az innováció felé, emellett a lépés a vállalat erős startup-ökoszisztéma kiépítése iránt mutatott elkötelezettségét is alátámasztja. A két cég közötti kapcsolat a Maruti Suzuki termékeinek és ügyfélszolgálatának finomítását ígéri, emellett újabb lépcsőfokot jelent az autógyártás, valamint az MI és ML ötvözésében.

A másik féltől az AmIgo Labs vezetője, Ajay Yadav kiemelte bizakodását a partnerek közti együttműködés sikerességét illetően. Állítása szerint a Maruti Suzukitól kapott támogatás elősegítheti a startup növekedését, valamint kibővítheti a lehetőségeit a következő generációs elemző-és MI-szolgáltatások létrehozásával kapcsolatban.

A digitális jövő felé vezet az út

Az AmIgo Labs részvényeinek birtoklásával a Maruti Suzuki nem csupán bővíti technológiai alapját, hanem azt is demonstrálja, hogy innovációval tervezi irányítani az autóipart. A lépés tükrözi azt a széles körű ipari trendet, miszerint a piacvezető cégek egyre inkább az MI felé fordulnak, amikor összetett mérnöki kihívások megoldásáról, valamint az ügyfelek elégedettségéről van szó. Az AmIgo Labs által biztosított elemző-és ML-eszközök segítségével a Maruti Suzuki jó helyzetben van működésének megújítását és magas minőségű járművek gyártását illetően.

Az autóipar jelenleg egy jelentős, az MI és ML által vezetett digitális átalakuláson megy keresztül. A globális piaci előrejelzések szerint az MI használatának mértéke a továbbiakban is nőni fog, amit a fejlett vezetőtámogató rendszerek (ADAS) iránti igény, az önvezető járművek, valamint az ügyfelek egyéni igényeinek széles kiszolgálása okoz. Ipari elemzések megállapították, hogy az autóiparban exponenciális növekedésen mehet keresztül az MI piaca a következő években, ami mögött az elektrifikáció, a konnektivitás és a járműmegosztó szolgáltatások állnak.

A nehézségek ellenére is fontos ez a lépés

A lehetséges előnyök ellenére az MI és az autóipar ötvözése kihívásokat is tartogat, így a kiberbiztonság, az adatvédelem, valamint az etikai következmények is fontos kérdések. Ezek mellett a munkaerő felkészítése az MI-vel való együttműködésre és a szabályozásoknak való megfelelés is nehézségeket okoznak az iparban.

Az MI alkalmazásával a Maruti Suzuki nemcsak megerősíti piaci pozícióját, hanem az intelligens járművek jövője felé is hajtja az ipart. Az AmIgo Labs-szel kötött együttműködés egy fontos lépést jelent a digitális fejlődéshez való alkalmazkodásban, valamint az autógyártás világában innovációs előnyt is biztosít a vállalatnak – írja a Ytech.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink