Trend A Nio szeretné, ha az USA kicsit nyitottabb lenne

A Nio szeretné, ha az USA kicsit nyitottabb lenne

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.17 06:21

A Nio szeretné, ha az USA kicsit nyitottabb lenne

Fotó: Nio

A kínai elektromos járműgyártó, a Nio alapítója beszédében nyitottságra szólított fel az Egyesült Államokban, ahol a politikusok igyekeznek tovább korlátozni Kína hozzáférését a világ második legnagyobb autópiacához.

William Li a Harvard Egyetemen tartott rendezvényen elmondta, hogy a Kínában tapasztalható gyors elektromos áramú növekedés a „nyitott és versenyképes" piacnak köszönhető, ahol „minden termék szívesen látott, függetlenül a márkától vagy a származástól". Idézte a Tesla sikerét is Kínában, ahol a milliárdos Elon Musk autógyártója az elmúlt három évben 1,36 millió e-autót értékesített, hozzátéve, hogy jelenléte felpezsdítette az iparágat.

Kína és a Nyugat között egyre nő a feszültség a kínai elektromos autók exportja miatt, amelyet Washington és Brüsszel szerint az állam erősen támogat, és amely árthat a hazai autógyártóknak.

Kevés kínai gyártású e-autót értékesítenek az amerikai piacon, ahol már most is meredek vámokkal kell szembenézniük. Kína legnagyobb elektromosautó-gyártója, a BYD azt mondta, hogy nem tervezi, hogy autóit az országban értékesíti. Li azt mondta, hogy a Nio tanulmányozza az USA-ban történő értékesítés megvalósíthatóságát negyedéves alapon. A kínai piacon, a prémium szegmensben 298.000 jüantól (42.000 dollár) kezdődő árkategóriával az autógyártó az első három hónapban 30.053 e-autót értékesített, szemben a Tesla 132.420 eladott járművével – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink