Logisztika Valóban növelhető a hatékonyság a mobil robotokkal?

Valóban növelhető a hatékonyság a mobil robotokkal?

autopro.hu | 2024.04.15 04:20

Valóban növelhető a hatékonyság a mobil robotokkal?

Fotó: Audi Hungaria Zrt.

A mobil robotok (az AGV-k és az AMR-ek) az elmúlt években forradalmasították az intralogisztikát. Ezek a gépek meghatározó szerepet játszanak a raktárak automatizálásában, ezzel együtt meghatározó szerepet játszanak olyan hatékonysági akadályok ledöntésében, mint a munkaerőhiány vagy a manuálisan végzett munkából eredő hibák.

Sokszor hallhattuk, hogy miközben az automatizáció a dolgozók számára megkönnyíti a munkát, felgyorsítja az áruk eljuttatását rendeltetési helyükre. Hogy ezt nem csak a mobil robotok gyártói állítják, bizonyítják az elégedett felhasználók visszajelzései. Az okoslogisztika.hu megvizsgálta, hogyan vélekednek az raktárautomatizálás és mobil robotok előnyeiről a független források.

4 állítás a mobil robotokkal kapcsolatban

  • Csökkentik a hibákat: Az emberi tévedésekkel járó hibák kiiktatásával csökkenni fog a raktárban az ezekkel járó idegesség, frusztráció. A pontos érzékelőknek és a precíz mechanikának köszönhetően például az AMR-ek csökkenteni tudják a hibákból adódó költségeket.
  • Megoldják a munkaerőhiányt: Az AGV-k és az AMR-k segítségével kiválthatók azok a munkaintenzív, ismétlődő tevékenységek, amikre manapság különösen nehéz embert találni. A felszabaduló munkaerő más, magasabb szintű munkákra csoportosítható át.
  • Csökkentik a költségeket: A mobil robotok munkába állítása csökkenti a raktárban a munkaerő költséget, az automatizálás segít a folyamatok áramvonalasításában és csökkenti a munkafolyamatokhoz szükséges létszámot is. Ezen felül az alacsonyabb hibaarány és a megnövekedett hatékonyság szintén hozzájárul az általános megtakarításhoz.
  • Növelik a biztonságot: A mobil robotok leggyakrabban veszélyes körülmények között végzett munkafolyamatokat váltanak ki. A robotok maguk biztonságosak, azokat munkába állításuk előtt szigorú munkabiztonsági tesztelésnek vetik alá.

Nézzük a tényeket!

A fenti állítások jórészt a mobil robotok gyártóitól, forgalmazóitól származnak. Érdemes tehát megvizsgálni, milyen tények támasztják alá azokat.

A Research and Market 2023-as jelentésében közzétett előrejelzése szerint a raktárautomatizálási piac 2028-ra elérheti a 44 milliárd dolláros értéket. Ez 5 év alatt 15 százalékos összetett éves növekedési ütemet (CAGR: compound annual growth rate) jelent. Ugyanebben a jelentésben olvashatjuk, hogy az AGV-k és az AMR-ek 30 százalékos növekedési rátájukkal kulcsszerepet játszanak az automatizálás integrálásában. A jelentés azt is kiemeli, hogy az e-kereskedelem sikere miatt megnövekedett igények az AMR-eket a legfontosabb játékosok közé emelik.

Középpontban a raktármenedzsment

A raktárautomatizálás prognosztizált növekedése mögött a hatékony raktármenedzsment iránti igény áll. Ez nem valósítható meg automatizálható gépek, köztük mobil robotok nélkül. Erre jó példa az Audi Hungaria győri üzeme, ahol egy 1000 méter hosszú útszakasz mentén 57 szerelőállomást kell anyaggal kiszolgálni. A Jungheinrich EZS 350a vezető nélküli automata vontatók, AGV-k gyorsan és hibátlanul oldják meg ezt a feladatot.

Az Interact Analysis jelentés szerint a raktárautomatizálásba fektetett összegek a korábbi megtorpanás után 2024-ben újra növekedésnek indulnak, 2025-ben pedig ezek a számok megduplázódhatnak. Érdemes a legnagyobbakra figyelni: az olyan óriásokra mint a Walmart, az Amazon vagy az Adidas, akik az elmúlt években jelentős automatizációs projektekbe kezdtek.

Az raktárautomatizáció elkerülhetetlen

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyszer minden raktár mérete, a folyamatok összetettsége eléri azt a szintet, amikor a működés, a további növekedés hagyományos módszerekkel már nem tartható fenn. Az automatizált vezérlés csak akkor valósítható meg, ha vannak vezérelhető gépek. A mobil robotok ( AGV-k az AMR-ek), a vezető nélküli vontatók és a többi automatizálható gép segítségével a raktárak egy új korszakba léphetnek.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink