Gyártók Megállíthatatlanul tör előre a Subaru

Megállíthatatlanul tör előre a Subaru

autopro.hu/V.M. | 2020.05.18 14:21

Megállíthatatlanul tör előre a Subaru

Fotó: Subaru Europe Media

A Subaru működési nyeresége éves összevetésben 15,7 százalékkal nőtt a márciusban lezárult üzleti évben. Az autógyártó eredményeire minimális hatással volt a koronavírus-járvány, ez azonban már aligha lesz így a mostani pénzügyi évben.

Hirdetés

A 2019 áprilisától 2020 márciusáig tartó üzleti évet 210,3 milliárd jen, vagyis 1,96 milliárd dollár működési nyereséggel zárta a vállalat, szemben az egy évvel korábbi 181,7 milliárd jennel. Az érték úgy néz ki, hogy meghaladja az elemzői várakozások többségét, a pénzügyi szoftvereket készítő Refinitiv által megkérdezett tizenhét elemző ugyanis átlagosan 204,7 milliárd jen működési nyereségre számított.

Az értékesített autók száma 3 százalékkal nőtt, elérve az 1,03 millió darabot. A megelőző évben a márka eladásait negatívan befolyásolta az egyetlen japán termelőegység kéthetes kényszerpihenője, amit hibás kormányszervók tettek szükségessé.

Tomomi Nakamura, a Subaru vezérigazgatója elmondta, hogy a koronavírus csak korlátozott hatással volt a most véget ért üzleti év eredményeire.

Lassú újraindulás, csökkenő termelés

Habár májusban, a japán üzemben ismét kezdetét vette a járművek készítése, a munka csupán egy műszakban zajlik. Az USA-beli egységek újraindítása is elkezdődött, a termelés azonban ott is csak fokozatosan veheti fel a normál ütemet. Ebben a hónapban várhatóan mindössze 5000 jármű fog készülni a tengerentúlon, ami töredéke az egy évvel korábbi 40 ezernek. A japán autógyártó, mely a járműveinek kétharmadát az USA-ban értékesíti, közölte, hogy a járvány eredményeként termelése idén 150 ezer járművel csökkenhet, és eladásai is jelentősen visszaeshetnek az elkövetkező hónapok során.

Versenytársaihoz hasonlóan a koronavírus okozta bizonytalanság miatt jelenleg a Subaru sem rendelkezik a mostani üzleti évre vonatkozó pénzügyi előrejelzéssel. Továbbá, hogy biztosan átvészelhesse a visszaesett kereslettel jellemezhető időszakot, összesen 200 milliárd jen értékű, azaz mintegy 1,87 milliárd dolláros hitelkeretet hívott életre különböző pénzügyi intézeteknél – írta meg a Reuters.

Kiemelt Partnereink