Gyártók Még idén elindul a párbeszéd az Audik és a lámpák között

Még idén elindul a párbeszéd az Audik és a lámpák között

autopro.hu/B.B. | 2016.12.08 06:30

Még idén elindul a párbeszéd az Audik és a lámpák között

A német gyártó decemberben munkába állítja a V2I, vagyis a járművek és az infrastruktúra közti kommunikációt lehetővé tévő rendszert.

Hirdetés

Las Vegas az első város, ahol nyilvánosan is elérhető lesz a vehicle to infrastructure, azaz V2I-technológia. A fejlesztést végző Audi ezzel a közlekedési lámpák és a kompatibilis járművek közti adatcserét teszi lehetővé, írja az autoblog.com.

A Traffic Light Information (TLI) rendszer lényege, hogy a közlekedési lámpák 4G LTE kapcsolaton keresztül tudatják a kocsival és a sofőrrel, mikor váltanak zöld jelzésre. Ez természetesen nem pusztán egyoldalú közlés, a kocsi a kapott adatra reagálni is tud, ilyen lehet például a már a város közlekedési lámpáinak ciklusait is figyelembe vevő navigáció, a start-stop rendszer még optimálisabb kezelése, vagy az ajánlott sebesség kijelzése a sofőr számára.

Az újítás nem csak az autósok számára kedvező, a közlekedési infrastruktúra az önkormányzatokat is ellátja adatokkal. Ezek alapján a korábbiaknál is pontosabb képet lehet kapni egy-egy helyszín forgalmáról.

A szolgáltatás jelenleg bizonyos A4, A4 Allroad, és Q7 modellek esetében érhető el. A tapasztalatszerzési időszak után a fejlesztés valószínűleg más városokban is elérhető lesz majd, Washington például már jelezte, csatlakozna a szolgáltatást kínáló városok közé.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink