Gyártók Már a Tesla a legértékesebb autómárka

Már a Tesla a legértékesebb autómárka

autopro.hu/P.B. | 2020.06.16 07:23

Már a Tesla a legértékesebb autómárka

Fotó: Pixabay

A Tesla tőzsdepiaci értéke elérte a 183 milliárd dollárt, ezzel a hosszú ideig vezető Toyotát megelőzve a legértékesebb autómárkává lépett elő. Az elmúlt hónapokban sokat emelkedett a Tesla részvényeinek ára, amit főleg a cég technológiai megoldásainak és újításának tudnak be, hiszen az eladott autók tekintetében nincs az élmezőnyben az amerikai gyártó.

Hirdetés

Korábban az autopro.hu is beszámolt róla, hogy a Tesla a múlt héten már a második legértékesebb autógyártó volt a tőzsdén, miután részvényeinek ára hat százalékot emelkedett Elon Musk bejelentései után. Azóta már a Toyotát is megelőzte a kaliforniai cég, mely így a legértékesebb autóipari szereplő a tőzsdén.

A Tesla értéke 183 milliárd dollár, ez közel 10 milliárd dollár több, mint az eddig első Toyota tőzsdepiaci értéke. Míg a Tesla részvényeinek ára folyamatosan emelkedett az elmúlt időszakban, addig a Toyota hosszabb ideje stagnált. A Tesla egyébként még annak ellenére is vezetőnek számít, hogy két nappal azután, hogy árfolyama átlépte a részvényenkénti ezer dollárt, két nagy amerikai befektetési bank, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley is rontotta az elektromos autókat gyártó vállalat ajánlását, mondván, túlárazott a papír.

A tőzsde nem minden

Persze a gyártók tőzsdén elfoglalt helye nem árul el mindent, sőt. 2019-ben 65,5 millió autót adtak el világszerte, ebből 21 milliót Kínában, 17 milliót az Egyesült Államokban, míg 16 milliót Európában. A legtöbb autót a Toyota adta el, a japán vállalat piaci részesedése 10,24 százalék volt. A második helyen a Volkswagen, a harmadikon pedig a Ford áll, 7,59 illetve 5,59 százalékos részesedéssel.

A Tesla ezeknek a számoknak a közelében sem volt, a Toyota által értékesített 6,6 millió autónak a töredékét, 367 500-at adtak el. Akkor mi lehet a Tesla titka?

Technológia mindenek felett

A Forbes cikke szerint a befektetők a Tesla innovációi miatt kedvelik ennyire a céget. Sokáig lehetne sorolni a gyártó technológiai újításait, de a legfontosabb tényezők egyike, hogy a vállalat csak tisztán elektromos autókat gyárt, míg a másik a Tesla önvezető autók területén betöltött szerepe, kutatásai. A közelmúltból a Model 3-ba szánt új, másfél millió mérföld megtételére alkalmas akkumulátort lehet kiemelni azon tényezők közül, melyek a befektetőket a Teslához vonzzák.

Egyes szakértők szerint 2024-re hétezer dollárnál olcsóbban nem lehet majd Tesla-részvényeket venni. Most a legkisebb ár, amennyiért minimális részesedést lehet vásárolni a Teslából ezer dollár körül mozog.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink