Gyártók Élesedik a verseny a Nikola és a Tesla között

Élesedik a verseny a Nikola és a Tesla között

autopro.hu/P.B. | 2020.06.13 16:20

Élesedik a verseny a Nikola és a Tesla között

Fotó: Tesla

A héten a Nikola és a Tesla is fontos bejelentéseket tett, aminek következtében mindkét vállalat részvényei emelkedni kezdtek a tőzsdén. A hidrogénnel működő autókon dolgozó Nikola a Cybertruck versenytársának szánt Badger pickup gyártásához keres (és talált) partnert, míg a Tesla elektromos teherautót gyártana már 2021-től.

Hirdetés

Még korábban mutatta be a Badger névre keresztelt pickupot a Nikola, ami egy elektromos és hidrogén üzemanyagcellás meghajtással is rendelhető jármű lesz abban a szegmensben, amiben a Tesla Cybertruck is szerepel. A Badger gyártásához a Nikolának partnerre volt szüksége, ám már a héten bejelentette a cég alapítója, Trvor Milton, hogy három autógyártó is érdeklődik a projekt iránt.

Milton deklarálta, hogy a Cybertruck versenytársának szánják a Badgert, ami a tervek szerint 2022-ben jelenhet meg. A Badger hatótávja 600 mérföld lenne, ami száz mérfölddel (160 kilométerrel) több a Cybertruck 500 mérföldes hatótávjánál.

Milton elmondása szerint már készül a Badger prototípusa Ulmban. A németországi gyár kapacitása évi 35 ezer autó, ám a Nikola még idén átadná új gyárát Arizonában, az Egyesült Államokban. Az új üzem kapacitása szintén 35 ezer autó lesz évente.

Elon Musk is fontos bejelentést tett a héten

Musk szerdán beszélt arról, hogy ideje beindítani a Tesla Semi gyártását. A Semi egy teljesen elektromos haszongépjármű, aminek terveit már 2017-ben bemutatták. Akkor a jármű gyártását 2019-ben tervezték beindítani, később ez a dátum csúszott, legutóbb már 2021-ről volt szó, így a mostani bejelentés akár a Nikola elleni rivalizálás jelének is tekinthető – írja a Reuters.

A Nikola elsősorban hidrogéncellás teherautók gyártásával foglalkozik, így a Tesla Semi az ő termékeiknek lehet a riválisa.

Mindkét cég részvényeinek jót tettek a bejelentések

A Nikola részvényei Milton bejelentése után megduplázódtak, de a Tesla sem maradt le, Musk nyilatkozatát követően hat százalékkal nőttek a Tesla részvényeinek árai. A Tesla jelenleg a második legértékesebb autógyártó a tőzsdén, csak a Toyota részvényei érnek többet.

A Tesla részvényei emellett az úgynevezett millió mérföldes akkumulátorok gyártásának köszönhetően is emelkedtek.

Kiemelt Partnereink