Gyártók Magyarországon építhet autógyárat a BYD

Magyarországon építhet autógyárat a BYD

autopro.hu/P.B. | 2023.11.05 12:17

Magyarországon építhet autógyárat a BYD

Fotó: Facebook/BYDUSA

Magyarországon építheti fel tervezett európai autógyárát a BYD. Német sajtóértesülések szerint Magyarországot nézte ki új gyára helyszínéül a kínai autógyártó – egyelőre csak annyi hivatalos, hogy még az idén bejelenti gyárának helyszínét a BYD.

Hirdetés

Német sajtóértesülések szerint a BYD Magyarországon tervezi felépíteni első európai autógyárát. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung a BYD-hez közel álló, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a döntés a kínai vállalaton belül már megszületett.

A BYD székhelyeként működő sencseni kormányzati weboldal a múlt hónapban közzétett egy cikket arról, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozott a BYD vezérigazgatójával, Wang Chuanfu-val a cégnél tett látogatásán. Ekkor több sajtóorgánum is arról írt, hogy Szegeden épülhet gyára a vállalatnak, ám ezt senki nem erősítette meg azóta.

Hamarosan döntés születik

A Reuters hírügynökség megkereste a kínai elektromosautó-gyártó óriásvállalatot és a magyar kormányt is a kérdéssel. A BYD azt nyilatkozta, hogy továbbra is keresi a megfelelő helyszínt az európai gyárához, de még az idei év végén bejelentést tesz arról, hol fogja felépíteni azt.

A magyar kormány egyelőre nem reagált a hírügynökség megkeresésére. Arról nem esett szó a lap cikkében, hogy Magyarországon belül hol épülhet fel a gyár.

Az autókereskedelemben már megjelent Magyarországon

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a BYD (Build Your Dreams) a kelet-közép-európai régióban elsőként októberben megkezdte tisztán elektromos autói forgalmazását Magyarországon. A gyártó csak a tisztán elektromos autók terén a Tesla kihívója, alig elmaradva az eladásokban az amerikai cégtől, míg a konnektorról tölthető, tisztán elektromos és plug-in hibrid autókat együtt számolva világelső. A márka forgalmazása eddig már 18 európai országban kezdődött meg.

Az 1995-ben akkumulátorgyártóként alapított BYD tevékenysége ma már kiterjed az autóiparra, a vasúti közlekedésre, az új energiára és az elektronikára. Több mint harminc ipari parkkal rendelkezik Kínában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Brazíliában, Magyarországon és Indiában. A konnektorról tölthető járművekkel kapcsolatos jelenléte hat kontinenst, több mint hetven országot és régiót, valamint több mint 400 várost fed le.

A BYD autóipari üzletága Magyarországon már jelen van elektromosbusz-gyártó cégével, és tervei szerint az akkumulátor üzletágban is megjelenik: júniusi bejelentés szerint tízmilliárd forintos beruházással akkumulátor-összeszerelő üzemet létesít Fóton.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink