Gyártók Légi taxik gyártására épít üzemet a Hyundai

Légi taxik gyártására épít üzemet a Hyundai

autopro.hu/V.M. | 2023.11.08 15:22

Légi taxik gyártására épít üzemet a Hyundai

Fotó: Hyundai Newsroom

A Hyundai Motor Csoport légi taxikat fejlesztő cége, a Supernal az Egyesült Államokban tervez felépíteni egy gyártóüzemet városi repülőjárművei készítéséhez – közölte a koreai autógyártó vállalatcsoport.

A tervekről a Hyundai által 2021-ben alapított Supernal vezérigazgatója, Shin Jaiwon beszélt a Bloombergnek nyilatkozva. Mint elárulta, a függőleges fel- és leszállásra képes elektromos légijármű (eVTOL) prototípusát Las Vegas-ban, a 2024 januári CES elektronikai vásáron fogják bemutatni.

Shin szerint a légi taxi képes lesz akár 193 kilométer/órás sebességgel is repülni, a pilótán kívül pedig négy utast szállíthat majd. A jármű első tesztrepülését 2024 decemberére tűzték ki.

Az Egyesült Államokon kívül a Hyundai hazai piacán, Dél-Koreában is tesz a városi légi mobilitás megteremtése érdekében. Ahogy azt a Reuters is felidézi, az autógyártó nemrég a Korean Air Lines-szal lépett együttműködésre az eVTOL repülők fejlesztésének felgyorsítása és a koreai légi mobilitási ökoszisztéma előre mozdítása érdekében.

A városi légi járművekbe más autógyártók is befektetnek. A Stellantis az Archer Aviationnel közösen épít üzemet légi taxik gyártásához az amerikai Georgia államban, míg a Suzuki egy saját üzemében fogja gyártani a japán SkyDrive járműveit. Mindkettő esetben a termelés megkezdését 2024-ben tervezik.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink