Gyártók Leépítés jön az e-pickupokat gyártó cégnél

Leépítés jön az e-pickupokat gyártó cégnél

autopro.hu/V.M. | 2023.02.02 11:23

Leépítés jön az e-pickupokat gyártó cégnél

Fotó: Rivian

Az amerikai Rivian Automotive elküldi munkavállalóinak hat százalékát annak érdekében, hogy csökkenthesse működési költségeit. Az elektromos pickupokat készítő cég nem az egyetlen villanyautós startup, amely a napokban leépítésről döntött.

Kiszivárgott információk szerint R.J. Scaringe, a Rivian vezérigazgatója a dolgozóinak írt, leépítésekről szóló levelében azzal magyarázta a munkahelyek megszüntetését, hogy a vállalatnak az erőforrásai megőrzésére, a termelés felfuttatására, illetve a nyereségesség elérésére kell fókuszálnia.

A kaliforniai Rivian létszámcsökkentése egybeesik azzal, hogy a Tesla és a Ford megvágta villanyautói árát. Elemzők szerint nem valószínű, hogy az OEM-ek lépése kiterjedt árháborút eredményezne, ami azonban, ha mégis kitörne, súlyosan érintené az elektromos járműveket fejlesztő startupokat, melyek már most is a magas inflációval és a befektetői tőke szűkösségével küzdenek.

Az elszálló költségek nemrég egy másik céget, a brit Arrivalt kényszerítették arra, hogy megváljon dolgozóinak felétől.

Fogy a pénz

A Riviannál elinduló leépítésre reagálva Garrett Nelson, a CFRA Research elemzője rávilágított, hogy a cég hatalmas pénzügyi forrásokat emészt fel, „problémákba ütközik elektromos autói gyártásának felpörgetésében, illetve képtelen volt számottevően csökkenteni fajlagos költségeit.”

A Rivian jelenleg az R1 pickupot és az Amazon számára az EDV elektromos furgont készíti Illinois államban található gyárában. Mintegy 14 ezer főt foglalkoztat, ebből körülbelül 840-nek kell most majd távoznia.

A minden elkészült járművön pénzt veszítő Rivian tavaly nyáron már elküldte dolgozói egy részét. A Reuters szerint 2022 szeptemberében mintegy 13,3 milliárd dollár pénzeszközzel bírt, szemben az egy évvel korábbi 18 milliárddal.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink