Gyártók Elküldi dolgozói felét az e-autókat gyártó cég

Elküldi dolgozói felét az e-autókat gyártó cég

autopro.hu/P.B. | 2023.02.01 12:21

Elküldi dolgozói felét az e-autókat gyártó cég

Fotó: Arrival

A válság sújtotta brit vállalat, az elektromos járműveket fejlesztő Arrival friss bejelentése szerint elbocsátja alkalmazottainak felét, és lecseréli a vezérigazgatóját is. A cél a költségek csökkentése.

Az Arrival bejelentette, hogy a működési költségek csökkentése érdekében mintegy 50 százalékkal, 800 főre csökkenti globális munkaerő-állományát. A lépés a működési költségek csökkentését és a meglévő készpénz felhasználásának optimalizálását célozza. A vállalat azt szeretné elérni, hogy negyedévente körülbelül 30 millió dollárra csökkenjen készpénzköltsége.

A brit cég azonnali hatállyal, már január 30-ától kezdve Igor Torgovot nevezte ki új vezérigazgatójának. A szakember Peter Cuneo utódja, aki az Arrival ideiglenes vezérigazgatójaként tevékenykedett Denis Sverdlov helyén. Torgov 2020 februárjában csatlakozott az Arrival csapatához, ahol több részleg fejlesztését is vezette.

Torgovtól elvárják, hogy megvalósítsa a vállalat szerkezetátalakítását, és segítsen bevezetni a cég szerint „egy radikálisan hatékonyabb új módszert az elektromos járművek fejlesztésére és gyártására”. Az Arrival már 2022 augusztusában bejelentette a stratégiai átrendeződést, amelynek értelmében a cég egyelőre teljes mértékben az elektromos kisteherautójának piacra dobására fog koncentrálni, ezzel háttérbe szorítva busz- és autóprojektjét.

Még mindig várni kell a sorozatgyártásra

Az Arrival amerikai, úgynevezett mikrogyárában, az észak-karolinai Charlotte-ban a termelés csak lassan akar beindulni. Az indulási dátumot már tavaly nyáron eltolták 2022 harmadik negyedévéről 2023-ra. A legfrissebb bejelentés szerint a szerelősorok csak 2024-ben indulnak el, és csak akkor, ha a cég további tőkét tud bevonni. Az Arrival jelenleg is teszteli elektromos kisteherautóit: a cég szerint az első tanúsított és jóváhagyott furgonokat jelenleg az Egyesült Királyság útjain tesztelik – írja az electrive.com.

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, az Arrival már tavaly novemberben arról tájékoztatott, hogy a 2023-as évre nem számolnak bevételekkel. A bejelentést követően a cég részvényeinek értéke jelentősen visszaesett.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink