Gyártók Kriptovalutával jutalmazza a környezettudatosságot a Fiat

Kriptovalutával jutalmazza a környezettudatosságot a Fiat

autopro.hu/V.M. | 2021.03.18 17:20

Kriptovalutával jutalmazza a környezettudatosságot a Fiat

Fotó: Stellantis Media

A Fiat kriptovalutával fogja jutalmazni a környezetkímélő módon vezető új, tisztán elektromos Fiat 500-at vásárlókat. A gyártó ehhez egy új rendszert fejlesztett ki, ami 13 európai országban érhető el.

A nemrég, internetes konferencián leleplezett rendszer megvalósítása érdekében a Fiat a Kiri Technologies környezetbarát technológiákat fejlesztő startuppal lépett együttműködésre. A rendszer alapját egy applikáció adja, ami az olyan vezetési adatokat gyűjti és továbbítja a Kiri felhőjébe, mint például a megtett távolság vagy a sebesség. A nagymennyiségű szén-dioxid megkötésére képes császárfáról elnevezett Kiri felhőszolgáltatása a beérkező adatok alapján pontozza és jutalmazza a sofőröket.

A jutalom a kettő eurócentet érő KiriCoin kriptovaluták formájában érkezik. A gyűjtött kriptopénz-egységek egy külön a gyűjtési programhoz létrehozott piactéren válthatóak be – ami miatt a Kiri valutája inkább tekinthető egy pontgyűjtési rendszernek, mintsem kriptovalutának.

A vezetők a Fiat applikációjában láthatják pontjaikat, amikből a vállalat szerint kilométerenként nagyjából egyet gyűjthetnek majd. A Fiat ígérete szerint a legtöbb pontot elérők bónuszjutalmakat kaphatnak majd például az Amazontól, az Apple-től vagy a Netflixtől.

Az autóvezetők jutalmazása a környezettudatos módon vezetésért nem tűnik rossz ötletnek, bár felvett bizonyos adatvédelmi aggályokat – írja az Autoblog. Éppen ezért a Fiatéhoz hasonló, esetlegesen a jövőben érkező más rendszerek használatát szigorúan önkéntes jellegűre érdemes tervezni, és akkor hasznos eszközökké válhatnak az elektromos autókra való áttérés ösztönzésében.

Kiemelt Partnereink