Gyártók Közösen fejleszt elektromos autókat a Honda és a General Motors

Közösen fejleszt elektromos autókat a Honda és a General Motors

autopro.hu/V.M. | 2020.04.07 04:16

Közösen fejleszt elektromos autókat a Honda és a General Motors

Fotó: hondanews.com/en-US; GM Corporate Newsroomat

Elektromos autók fejlesztéséről állapodott meg a japán Honda és az amerikai General Motors. A Honda két akkumulátoros elektromos típust fog tervezni, melyek az amerikai autógyártó elektromos járműveknek tervezett platformjára fognak épülni.

Hirdetés

A Honda a GM modelljeitől teljesen eltérő saját külsővel, illetve belső térrel fogja ellátni új típusait. Az ultium akkumulátorokat használó architektúrát pedig úgy fogják átalakítani, hogy biztosíthassák a Honda modellektől megszokott menetdinamikát – közölte a japán autógyártó.

Mindkét modell a GM észak-amerikai üzemeiben fog készülni. Forgalmazásuk előreláthatóan 2024-ben fogja kezdetét venni az Egyesült Államokban és Kanadában.

A megállapodás részeként a Honda az elektromos autókban elérhetővé teszi a GM OnStar biztonsági szolgáltatását, integrálva azt a HondaLink rendszerbe. Emellett a két típus a GM Super Cruise vezetői segédrendszerét is használni fogja.

Amerikai-japán kooperáció

Nem ez az első alkalom, hogy a két vállalat együtt végez fejlesztést. Közös munkájuk részeként a Honda részt vett a GM akkumulátor-fejlesztésében 2018-ban, együtt dolgoztak a Cruise Origin villanyhajtású, megosztásalapú használatra készített önvezető jármű tervezésén, valamint a mai napig együttműködnek üzemanyagcellák fejlesztésében.

Rick Schostek, a Honda amerikai ágának ügyvezető alelnöke kifejtette, hogy az új megállapodás által egyesíthetik a vállalatok erősségeit, a nagyobb mérethatékonyság pedig növelni fogja a fogyasztói értéket. Hozzátette, hogy párbeszédet folytatnak a kooperáció további kiterjesztéséről.

A számos területet lefedő együttműködés ellenére a gyártók jelenlegi megállapodása kissé meglepő. Takahiro Hacsigo, a Honda vezérigazgatója ugyanis korábban úgy nyilatkozott, hogy nem hiszi, hogy a tisztán elektromos üzem válna meghatározóvá a jövőben.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink