Gyártók Késik a VW újgenerációs szoftverplatformja

Késik a VW újgenerációs szoftverplatformja

autopro.hu/V.M. | 2023.05.15 11:20

Késik a VW újgenerációs szoftverplatformja

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen szoftverfejlesztő vállalata, a Cariad következő generációs, 2.0-ás szoftverplatformja valószínűleg csak 2027-2028-ban, vagyis az eredetileg tervezettnél később fog megjelenni a konszern járműveiben.

A platform, mely úgynevezett négyes szintű, vagyis a legtöbb körülmény között valós önvezetést is lehetővé tesz majd, az eredeti tervek szerint 2026-tól jelent volna meg a VW Csoport járműveiben, azonban a fejlesztése késedelmet szenvedett.

Arno Antlitz, a VW pénzügyi vezetője most személyesen is megerősítette a késésről szóló tavalyi híreket, hozzátéve, hogy az újgenerációs platform minden bizonnyal egy-két év késéssel fog készen állni a piaci bevezetésre.

A pénzügyi vezető a Financial Times konferenciáján felszólalva elárulta, hogy addig is a platform első generációjára koncentrálnak. Ezt 2024-től építik be prémium modellekbe, mint amilyen a Porsche e-Macan vagy az Audi Q6.

„Remek autók fognak készülni ezen a platformon (…), ami egy kis rugalmasságot biztosít számunkra, hogy a 2.0-lás verziót 2027-2028-ra halasszuk” – fogalmazott Antlitz.

Jelentős változások vannak kilátásban

Antlitz a hatékonysági problémákkal küzdő Cariad folyamatban lévő átszervezéséről is szót ejtett. Mint elmondta: „Egy nagyon erős csapat fog a Cariad megújításán dolgozni.” Korábban olyan hírek érkeztek, hogy a Cariad teljes menedzsmentjét leválthatják, és ha ezt nem is, de jelentős személyi változásokat mindenképpen megerősíteni látszik Antlitz nyilatkozata.

Ami már hivatalos, hogy nyár elejétől új vezetőt kap a cég Peter Bosch, a Bentley korábbi termelési vezetőjének személyében – emlékeztet a Reuters.

A Cariadot még a VW korábbi vezére, Herbert Diess ideje alatt állították fel. Működését azóta is túlköltekezés és állandó késedelmek kísérik.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink