Gyártók Így lép az elektromobilitás útjára a JLR

Így lép az elektromobilitás útjára a JLR

autopro.hu/P.B. | 2023.04.21 06:17

Így lép az elektromobilitás útjára a JLR

Fotó: JLR

A Jaguar Land Rover a következő öt évben mintegy 6400 milliárd forintnak megfeleltethető fontot fektet be az elektromos átállásba. A pénzt új elektromos platformok fejlesztésére és az üzemek elektromos átalakítására fordítják.

A tervek szerint a halewoodi gyárat tisztán elektromos üzemmé alakítják át, míg a jelenleg belső égésű motorokat gyártó wolverhamptoni motorgyár elektromos hajtóegységeket és akkumulátorcsomagokat gyárt majd a JLR következő generációs járműveihez.

A brit autógyártó 2021 februárjában bejelentette, hogy 2025-től a Jaguar teljesen elektromos márkává válik, ennek ellenére most némileg meglepő módon egy elektromos Range Rovert jelentett be a vállalat.

A luxus SUV következő generációja egy teljesen elektromos, középkategóriás Range Rover lesz, amelyet Halewoodban gyártanak és 2025-ben dobnak piacra. Az autógyártó nem árult el technológiai részleteket, de egy „középkategóriás” Range Rover nagyjából megfelelhet a jelenlegi Velarnak. A modell 4,80 méternél rövidebb lesz és az új, teljesen elektromos EMA platformon fog alapulni, de a JLR megtartja az MLA platformot is.

Három elektromos Jaguar jön

A Jaguar autói számára egy harmadik elektromos platformot fejleszt a gyártó. A Jaguar három tervezett elektromos luxusmodellje közül az első egy négyajtós GT lesz, amelyet Solihullban gyártanak majd. Ez állítólag bármely korábbi Jaguarnál nagyobb teljesítménnyel és akár 700 kilométeres elektromos hatótávolsággal érkezik majd, a tervezett ára 43 millió forint körül lesz. A modell az új JEA nevű architektúrára épül.

A „Reimagine” stratégia, amelynek kialakításában a jelenlegi vezérigazgató és korábbi pénzügyi igazgató, Adrian Mardell is segített, a 2030-tól történő teljes elektromos átállást irányozza elő a JLR számára, ami reálisabb célnak tűnik, mint a Jaguar 2025-ös átállása – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink