Gyártók Legyűrte a chiphiányt a Jaguar Land Rover

Legyűrte a chiphiányt a Jaguar Land Rover

autopro.hu/Sz.K. | 2023.02.13 10:20

Legyűrte a chiphiányt a Jaguar Land Rover

Fotó: Land Rover Newsroom

A Jaguar Land Rover arról számolt be, hogy a félvezetők ellátásának javulása segített visszatérni a nyereségességhez a harmadik negyedévben. A gyártó a vártnál jobb eredményt produkált az utóbbi negyedévben.

Hirdetés

A JLR negyedéves adózás előtti nyeresége 265 millió font (298,4 millió euró) volt, szemben a tavalyi év azonos negyedévének kilencmillió fontos (10,1 millió euró) adózás előtti veszteségével. A harmadik negyedévben a bevétel hatmilliárd font (6,7 milliárd euró) volt, ami 28 százalékos növekedést jelent az előző év azonos negyedévéhez képest, és 15 százalékos növekedést a második negyedévhez képest.

„A Jaguar Land Rover visszatért a profittermeléshez, mivel a negyedévben enyhült a chiphiány, és nőtt a termelés és a nagykereskedelmi eladások száma is” - mondta Adrian Mardell, a JLR ideiglenes vezérigazgatója. „Ezek a javuló eredmények az egész vállalaton belül dolgozó munkatársaink kemény munkáját és elkötelezettségét bizonyítják, akiknek köszönhetően tovább nőtt az új Range Rover és Range Rover Sport modellek gyártása” – tette hozzá.

Több autót adtak el

A JLR a Range Rover modellekből 27 ezer darabot tudott értékesíteni a harmadik negyedévben, szemben a második negyedévi 14 ezerrel. Összességében a JLR 85 ezer járművet értékesített a harmadik negyedévben, miközben 95 ezer új megrendelést regisztrált, így a meglévő rendelésállomány 215 ezer járműre emelkedett. Az új Range Rover modellek a Defenderrel együtt a rendelésállomány 74 százalékát teszik ki.

Az előző negyedévhez képest a JLR elmondta, hogy a nagykereskedelmi volumen magasabb volt Észak-Amerikában (+17 százalék), az Egyesült Királyságban (+13 százalék) és a tengerentúlon (+10 százalék), de alacsonyabb Kínában (-13 százalék) és Európában (-3 százalék).

Különösen jó eredménynek számít ez a briteknél

A hír az Egyesült Királyságban igazán nagy szó, tekintettel a Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) múlt heti jelentésére, amely szerint az éves brit autógyártás 2022-ben közel 10 százalékkal csökkent az előző évhez képest, a globális chiphiány és a strukturális változások miatt, amelyek két brit járműgyár bezárásával kapcsolatosak.

Az Egyesült Királyságban 2022-ben alig több mint 775 ezer járművet gyártottak, szemben a világjárványt megelőző 2019-es 1,3 millióval. Az egyetlen fényes pont 2022-ben a hibrid és teljesen elektromos járművek gyártásának 4,5 százalékos növekedése volt az Egyesült Királyságban – írja az Automotive Logistics.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink