Gyártók Hidrogénes versenyautót fejleszt a Toyota

Hidrogénes versenyautót fejleszt a Toyota

autopro.hu | 2023.06.10 12:19

Hidrogénes versenyautót fejleszt a Toyota

Fotó: Toyota

A Le Mans-i 24 órás verseny szervezői épp csak bejelentették, hogy két-három éven belül engedélyezik a hidrogénüzemű versenyautók nevezését a futamra, a Toyota máris bemutatta a várhatóan 2026 körül debütáló újdonságának előtanulmányát: a GR H2 Racing Conceptet.

Hirdetés

Hamarosan új korszak veszi kezdetét a hosszú távú autóversenyzésben, miután a Le Mans-i 24 órás futamot hagyományosan szervező Automobile Club de l’Ouest (ACO) bejelentette: 2026-tól hidrogénüzemű autók is indulhatnak az idén századik születésnapját ünneplő versenyen. Ehhez kapcsolódva a Toyota igazgató tanácsának elnöke, Tojoda Akió megerősítette, hogy a Gazoo Racing már abban az évben élni szándékozik az úttörő lehetőséggel. Ezzel párhuzamosan a leendő versenyautó előtanulmányát is leleplezték: a GR H2 Racing Concept prototípus belső égésű motorját teljes egészében hidrogénüzemre hangolták.

Az ACO-t 2017 óta foglalkoztatja a hidrogén mint fenntartható üzemanyag gondolata, ám a projekt megvalósulását a koronavírus-pandémia késleltette. Az emissziómentes üzemet gyors utántölthetőséggel és magas szintű működési biztonsággal társító energiahordozóra elsődlegesen az üzemanyagcellás hajtási rendszerek komponenseként gondoltak.

Az elmúlt években azonban ezzel párhuzamosan egy másik alternatívával is eredményes kísérletek zajlottak, élükön a Toyotával. A japán gyártó 2021 óta versenyez a Super Taikyu szériában egy, a belső égésű motorját cseppfolyós hidrogénnel tápláló Toyota Corollával, illetve ugyanez a hajtáslánc egy GR Yaris fedélzetén Európában is bemutatkozott már. Az autógyártónak konkrét tervei vannak azzal kapcsolatban, hogy a hidrogénüzemű motortechnológiát sorozatgyártású modellekben is alkalmazza.

Már nem gyerekcipőben jár a technológia

A technológia kiforrottságára jellemző, hogy a hidrogén üzemű Toyota Corolla a 2023-as Le Mans i 24 órás futam előtt mindössze néhány nappal sikeresen teljesítette a Fuji 24 órás versenyt. Az autót az igazgatótanács elnöke, korábbi cégelnök, az alapító unokája: Tojoda Akió (alias Morizo) vezette negyedmagával. A 24 óra alatt egyetlen olyan műszaki meghibásodás sem fordult elő, ami megakadályozta volna, hogy az úttörő versenyautó folytassa a futamot.

Ami a most bemutatott GR H2 Racing Conceptet illeti, annak tervezői a Toyota új generációs orrkialakítását adaptálták a Hypercar aerodinamikai adottságaihoz. A keskeny fényforrások még szélesebbnek, még alacsonyabbnak láttatják az 5100 milliméter hosszú, 2050 milliméter széles autót. A Toyota Gazoo Racing egyelőre nem közölt műszaki részleteket – értelemszerűen, hiszen a projekt korai stádiumában tart még. Annyit már most lehet azonban tudni, hogy a belső égésű motor egy hibrid hajtáslánc komponenseként dolgozik majd a Hypercarban; ugyanúgy, ahogy a jelenlegi versenyautó benzinüzemű erőforrása.

A jelenlegi szabályzat értelmében a hosszútávú világbajnokság királykategóriáját képviselő autók rendszerteljesítménye a futam egyetlen pillanatában sem haladhatja meg az 500 kilowattot. Arra vonatkozóan nincsenek információk, hogy a forradalmian új versenyautó 2026-ban várható bemutatkozásakor milyen korlátozások lesznek érvényben, illetve, hogy külön szabályrendszer vonatkozik-e majd az alternatív üzemanyagú autókra – írja a Smarter Media.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink