Gyártók Hamarosan érkezik a Wankel-motoros e-Mazda

Hamarosan érkezik a Wankel-motoros e-Mazda

autopro.hu/V.M. | 2023.01.10 11:20

Hamarosan érkezik a Wankel-motoros e-Mazda

Fotó: mazda.com/en/new-generation/mx-30/

A Mazda az MX-30 akkumulátoros elektromos autóját Wankel-motorral látja el, hogy kitolja a hatótávolságot. A típus új változata Európában lesz elérhető a tavasztól, először pedig január 13-án, a Brüsszeli Autószalonon pillanthatjuk meg.

Az új erőforrás műszaki részleteit csak később ismerhetjük meg, mindazonáltal a Mazda korábban annyit elárult, hogy állandó fordulatszámon fog működni. A vállalat az akkumulátorok és a belső égésű motor együttes használatát a villanyautók előnyeinek és a hagyományos hajtású autók hatótávjának kombinálásaként írta le.

Hogy a különleges megoldásra miért is van szükség, könnyen megérthető az MX-30 mostani verziójának hatótávját vizsgálva: a 35,5 kilowattórás akkumulátor mindössze 161 kilométer megtételét teszi lehetővé az amerikai EPA-menetciklus szerint. Ezt az értéket a Wankel-motor nyilvánvalóan növelni fogja.

Az Mx-30-ban az első kerekeket hajtja egy darab villanymotor, amelyik 144 lóerő (107 kilowatt) csúcsteljesítménnyel rendelkezik, nyomatéka 271 newtonméter.

Nem tudni, hogy mások is kapnak-e

A Mazda a mostani bejelentésében csak a Wankel-motor európai bevezetéséről tesz említést. A Motor1.com emlékeztet, hogy még 2021-ben a gyártó észak-amerikai régiós vezetője úgy nyilatkozott, hogy az MX-30 új változata az Egyesült Államokban is meg fog jelenni, azonban pontos dátumot vagy időkeretet nem említett.

Az MX-30 leszerepelt az Egyesült Államokban, ahol tavaly nyár végén a Mazda mindössze 505 darab értékesítése után kivonta kínálatából, ami mindenképpen kétségessé teszi az új változat megjelenését.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink