Gyártók Gyárépítés, béremelés, egymillió autó – ez történt 2018-ban a Mercedesnél

Gyárépítés, béremelés, egymillió autó – ez történt 2018-ban a Mercedesnél

Szabó Fanni | 2019.01.03 08:28

Gyárépítés, béremelés, egymillió autó – ez történt 2018-ban a Mercedesnél

Jó lóra tett a Mercedes Magyarországgal, persze ez fordítva is igaz. Mindezt az is igazolja, hogy dolgozók a legvonzóbb munkahelynek választották 2018-ban, pedig akkor még nem is sejtették, hogy mennyivel nő a fizetésük. December elején ugyanis sikeres bérmegállapodást kötött a vállalat a szakszervezettel, melyben 35 százalékos béremelésről, vakációpénzről, cafetériáról és számos egyéb kedvező juttatásról is döntöttek. Kihívásokkal teli év elé nézett a Mercedes tavaly, összefoglaltuk mi történt 2018-ban.

Február elején, Amszterdamban jelentették be, hogy tavasztól Kecskeméten is megkezdik az új Mercedes-Benz A-osztály gyártását, melyben a legmodernebb technológiákat alkalmazzák. Az új Mercedes-Benz kompaktautó család gyártása öt termelési egységben, három kontinensen indult be 2018-ban. A rastatti központ mellett Kínában, Finnországban és Mexikóban, valamint Magyarországon. Az A-osztályban új motorok debütáltak és önvezető funkciókkal is felszerelték.

A 2018-as magyar Mercedes oldalról

A kecskeméti autógyárban készül a B-osztály mellett az összes CLA és CLA Shooting Brake a világ minden országa számára. A dolgozók mindössze 48 óra alatt szerelnek össze egy gépkocsit. Átlagosan két percet tölt egy autó az egyes állomásokon és azt is megtudtuk, hogy egy műszak alatt nem készül két ugyanolyan autó. Megnéztük és lefotóztuk, hogyan készülnek a járművek a kecskeméti gyárban, ahol 44 ezer négyzetméteren folyik a termelés.

A vállalat májusban számolt be arról, hogy tavaly több mint 3,5 milliárd eurós nettó árbevételt értek el és közel 200 ezer személyautót gyártottak Kecskeméten. 101 milliárd forintos forgalmukkal 26 százalékos növekedést értek el 2016-hoz képest. A Mercedes-Benz hazánkban piacvezető a hazai prémium személyautó szegmensben.

Júniusban tették le a második Mercedes gyár alapkövét Kecskeméten, ahol egyetlen gyártósoron készül majd minden jármű. Az egymilliárd eurós beruházással közel 2500 munkahelyet teremtenek és várhatóan 2020 elején indulhat meg a termelés. Az új kecskeméti személygépjármű-gyár présüzemből, karosszériaüzemből, felületkezelő és összeszerelő üzemből áll majd. Christian Wolff egy interjúban azt is elmondta, hogy az új gyárba főként a már meglévő munkatársak fognak dolgozni és a régebbibe, az ő helyükre keresnek majd új dolgozókat.

Épül az új full-flex gyár Kecskeméten

Szeptemberben gördült le a gyártósorról az egymilliomodik autó Kecskeméten. A fehér színű személyautót egy olaszországi autószalonban rendelték meg, és Bács-Kiskun megyéből egészen Toszkánáig utazott el az új tulajdonosához. Ezzel szinte egy időben nyerte el a Mercedes-Benz CLA a J.D. Power 2018 Germany VDS díját a középkategóriájú személyautók között. A díj történetében először fordult elő, hogy egy Magyarországon gyártott személyautót minősítettek legmegbízhatóbbnak a német vásárlók.

A Mercedes-Benz évek óta nagy hangsúlyt fektet a szakemberek képzésére és több mint 7 éve részt vesz a magyarországi duális képzésben is. Október végén adták át a 8000 négyzetméteres oktatási központot, a Mercedes-Benz Akadémiát, mely az autógyár szomszédságában található. A modern oktatócsarnokban a duális képzésben résztvevők végzik majd gyakorlatukat, de belső képzéseknek, adminisztratív és gyártósori tréningeknek is helyet adnak majd.

35 százalékos béremelés, 13. havi fizetés, vakációpénz, cafetéria – ezzel koronázta meg a 2018-as évet a kecskeméti autógyártó, a dolgozók legnagyobb örömére. A szakszervezet és a vállalat is elégedett a sikeres decemberi bérmegállapodással. Konkurenseinek azonban bizonyára fejtörést okoznak döntésükkel.

Kiemelt Partnereink