Gyártósor Megnéztük, hogyan készülnek a kecskeméti Mercedesek

Megnéztük, hogyan készülnek a kecskeméti Mercedesek

Pardavi Mariann | 2018.01.12 06:30

Megnéztük, hogyan készülnek a kecskeméti Mercedesek

Mennyi idő alatt készül el egy autó a Kecskeméti Mercedesnél? Melyik a legnépszerűbb szín? Milyen termékeket gyártanak az autóipar számára a lökhárítókon kívül az SMP-ben? Mennyi idő alatt hozza vissza az árát egy 3D nyomtató? Két gyárban jártunk tavaly, és felkerestünk egy gépforgalmazót is.

Hirdetés

48 óra. Ennyi idő alatt szerelnek össze egy gépkocsit a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában. A T alakú gyártósor 1 kilométer hosszú, 152 munkaállomás van rajta, ahol a legtöbb esetben manuális szerelés folyik. Az egyes állomásokon 2 percet tölt egy autó, ennyi idő alatt végzik el rajta az aktuális munkákat. Minden autó pontos paraméterek alapján készül, konkrét egyedi megrendelésre. Érdekesség, hogy leggyakrabban fehér vagy fekete színben kérik a Mercedes modelleket, illetve a CLA-nál jellemző még a piros. A legritkább a matt ezüst szín, amelyet egyébként csak CLA vagy CLA Shooting Brake modellekre visz fel a gyártó. Egy műszak során nem készül két egyforma gépkocsi. Ha szeretne még több fotót látni a kecskeméti gyártásról, kattintson korábbi cikkünkre.

Két nap alatt készül el egy autó a kecskeméti OEM-nél

Kecskeméten 2017-ben két alkalommal is megfordultunk. November 16-án adták át ugyanis az indiai tulajdonú SMP gyárat Kecskeméten, ahol festett, lakkozott lökhárító modelleket és műszerfal elemeket gyártanak. A 30 milliárd forintból felépített üzem mintegy 100 ezer négyzetméteres alapterületen helyezkedik el, a termelés 44 ezer négyzetméteren folyik. Temérdek fotót hoztunk a kecskeméti lökhárítógyártásról, érdemes kattintani.

Hegyekben állnak az SMP lökhárítói

A lézerszinterezés húszéves szabadalmi jogai mostanában évülnek el, ezért rohamosan fel fog gyorsulni a használata. Az ipar nagy hasznát veszi már most a 3D nyomtatásnak is nevezett technológiának, hiszen csökkenti a tervezési időt, mert rövid időn belül készíthető el a prototípus. Megnéztük, hogyan működnek a Varinex által forgalmazott nyomtatók. Falk György tulajdonos szerint egyébként akár három hónap alatt behozhatja az árát egy 3D nyomtató. Mint mondta, a technológia már nem csak prototípusgyártásra alkalmas, vannak olyan vállalatok, ahol sorozatgyártásra használják, ugyanis ezzel a technológiával egyben tudnak kinyomtatni bonyolult alkatrészeket. További képekért keresse fel cikkünket.

A közeljövőben még nagyobb lendületet fog venni a 3D nyomtatás

Kiemelt Partnereink