Gyártók Forgalomba helyezték az ország első elektromos midibuszát

Forgalomba helyezték az ország első elektromos midibuszát

autopro.hu | 2014.02.18 11:29

Forgalomba helyezték az ország első elektromos midibuszát

Egy feltöltéssel háromszáz kilométert fut a Coulombra keresztelt jármű, melyet az Inter Tan-ker Zrt. nevű magyar vállalat mérnökei tizenkét éven át fejlesztettek.

Magyarország első tisztán elektromos meghajtású midibuszát az Inter Tan-ker Zrt. nevű magyar vállalat 2002 óta fejlesztette és gyártotta, amely nem csak környezetkímélő, de takarékosabban is üzemeltethető belső égésű társainál. A jármű Debrecenben szállítja az utasokat.

– 2010-ben már mozgóképes, tesztelhető járművel rendelkeztünk, melyet több mint két évig folyamatosan üzemeltettünk városi körülmények között. Ezen időszak alatt a prototípus több ezer kilométert tett meg különböző terhelés mellett. 2012-ben megkezdődött az autóbusz forgalomba helyezésének folyamata, mely procedúra tavaly december végére sikeresen lezárult. Az eljárás következtében a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei közúti közlekedésre alkalmasnak minősítették az általunk gyártott első, Magyarországon fejlesztett és gyártott elektromos autóbuszt – mondta Tenk Gábor, az Inter Tan-ker Zrt. vezérigazgatója a Dehir portálnak.

Forgalomba állt az ország első midibusza
Kattintson a képre további fotók megtekintéséhez!

– Az autóbusz töltési pontja Debrecenben található, és jelenleg az egy feltöltéssel elérhető hatótávolsága közel 300 kilométer, így kiválóan alkalmas a közösségi közlekedésben való használatra. Emellett ezzel a technológiával számos új út is megnyílik előttünk: már csak pár lépésre vagyunk attól, hogy a városi közlekedésben használt más járműveket is tisztán elektromosakra cseréljünk – tette hozzá a szakember.

Kiemelt Partnereink