Gyártók Ezzel a módszerrel lesz „zöldebb” a Jaguar Land Rover

Ezzel a módszerrel lesz „zöldebb” a Jaguar Land Rover

autopro.hu/P.B. | 2020.08.27 06:20

Ezzel a módszerrel lesz „zöldebb” a Jaguar Land Rover

Fotó: Media Jaguar Land Rover

A Jaguar Land Rover a gyártás során felhasznált alumínium újrahasznosításával csökkenti a gyártási folyamatok környezeti terhelését. A projekt számos újdonságot alkalmaz annak érdekében, hogy minél több újrahasznosított alumíniumot és alumíniumötvözetet használhasson a JLR.

A Jaguar Land Rover legfrissebb kutatásának eredménye megmutatja, hogy innovatív újrahasznosítási technológiákkal a háztartások és a roncsautók hulladékaiból hogyan lehet prémium autók gyártása során felhasználható alumíniumot előállítani. A technológiának hála akár 26 százalékkal csökkenhet a JLR szén-dioxid-kibocsátása.

Ez az új kutatás a REALITY projekt, ami kiemelt szerepet játszik annak a hosszútávú tervnek a megvalósításában, melynek célja, hogy a Jaguar Land Rover működése során ne termeljen szén-dioxidot.

A roncsautó is lehet értékes

A projekt során új technológiai eljárásoknak köszönhetően a JLR-nek lehetősége nyílt arra, hogy a leselejtezett, roncsautókból kinyerhesse az alumíniumot. A kétmillió font értékű projekt során mintegy 360 ezer tonna hulladékot hasznosítottak újra 2013 és 2020 között, például az új Jaguar XE karosszériája is ebből az alumíniumból készült.

A folyamat során először begyűjtik a roncsokat, ezt követően kinyerik az autókból a kifejezetten az autógyártók által használt, jó minőségű alumíniumot, amit aztán különleges technológiával felhevítenek és lehűtenek. Ezután egyéb alumínium hulladékokkal ötvözik a fémet, amit aztán tesztelnek a Jaguar Land Rover üzemeiben, hogy megfelelő minőségűek-e. Ha az új ötvözet megfelelő, akkor felhasználásra került a gyártás során, így történt ez a Jaguar XE esetében is.

A JLR dekarbonizációs terve jól halad, 2007 óta autónként 50,7 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás a gyártás során.

Kiemelt Partnereink