Gyártók Eurómilliós bírságba futott bele a VW

Eurómilliós bírságba futott bele a VW

autopro.hu/P.B. | 2022.07.27 09:17

Eurómilliós bírságba futott bele a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

Komoly büntetést kell fizetnie a Volkswagennek, amiért egy kamerákkal felszerelt autója nem volt megfelelően jelölve, és ennek ellenére felvételeket készített a tesztútján. A bírság tényét maga a vállalat közölte.

A Volkswagennek 1,1 millió eurós bírságot kell fizetnie az osztrák adatvédelmi szabályok megsértése miatt – jelentette be a gyártó. Egyik kamerával felszerelt tesztautóját, ami egy 2019-es ausztriai kutatóúton felvételeket is készített a környezetéről, nem jelölte meg megfelelően. Az adatokat a balesetmegelőzési funkciók betanítására, tesztelésére használták fel. A VW megerősítette az esetet és a bírságot is elfogadta.

A hiányosságok az EU általános adatvédelmi rendeletének megsértését jelentették – de nem súlyosakat, és a VW azonnal kikapcsolta a kamerákat a figyelmeztetés után. Közlése szerint sajnálja az esetet, és a közigazgatási szabálysértési eljárást a bírság megfizetésével fejezi be.

Nem egyedi eset

Június végén a VW versenytársa, a Tesla kamerákból származó adatok felhasználásával szerzett magának hírnevet – ebben az esetben ráadásul a normál szériajárművekről volt szó. Ahogyan akkor az autopro.hu is beszámolt az esetről, a berlini rendőrség megtiltotta az autóknak rendőrkapitányságok és a börtönök környékén való közlekedést.

A Tesla esetében a tisztviselők biztonsági és adatvédelmi visszaélésektől tartottak, mivel az autók kamerái folyamatosan filmezték a környezetüket – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink