Gyártók Elkerüli az elektrifikáció a Mazda MX-5-öt

Elkerüli az elektrifikáció a Mazda MX-5-öt

autopro.hu/V.M. | 2022.04.13 15:20

Elkerüli az elektrifikáció a Mazda MX-5-öt

Fotó: Mazda Newsroom

Hiába az elektrifikációs stratégia, a japán Mazda meg kívánja őrizni az MX-5 sportautója esszenciáját, ideértve a belső égésű motort is – mondta el nemrég a vállalat európai termékfejlesztési vezetője.

A Mazda már megerősítette, hogy több elektrifikált crossovert is építeni fog az új hátsókerékhajtásos padlólemezére, míg a kisebb, elsőkerékhajtással rendelkező platformjára három teljesen elektromos modellt is tervezni fog. Arról azonban egészen eddig kevés szó esett, hogy a 33 éves múltra visszatekintő MX-5 jövője hogyan is fog alakulni.

Joachim Kunz, a Mazda európai termékfejlesztési vezetője nemrég a brit Autocar-nak adott interjú során elárulta, hogy a kis roadstert másképpen kezelik, mint a Mazda más modelljeit, melyek a nagyobb értékesítési számok által meghatározó szerepet töltenek be a márka növekedésében.

„Ez a márkánk ikonja, és ezért mindig nagyon különleges módon kezeljük” – fogalmazott Kunz az MX-5-tel kapcsolatban. „Most úgy néz ki, hogy örökké megtartjuk ezt az autót, ezzel a mérettel és koncepcióval, valamint a belső égésű motorral. „Természetesen egy nap muszáj lesz elektrifikálni, de meg akarjuk őrizni a koncepciót.”

Kunz azt is elmondta, hogy nem fogják az MX-5-öt a Mazda kisautóknak tervezett padlólemezére áthelyezni, mivel az a hátsókerékhajtás feladásával járna.

Még odébb van a generációváltás

Ami a következő generációs MX-5 érkezését illeti, Kunz elmondta, hogy a típus hosszabb életciklussal rendelkezik, mint más modellek, és egy generáció tíz évig gyártásban tartása sem jelent problémát. Ez azt jelenti, hogy a következő MX-5 leleplezésére lehetséges, hogy 2024-ig várni kell.

Nem kizárt, hogy az új generációban egy Skyactive-X motor fog dolgozni, ami a Mazda 3-ban turbófeltöltő használata nélkül biztosítja a nagyobb nyomatékot és a károsanyag-kibocsátás csökkentését.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink