Gyártók Elfojtják a szakszervezeti törekvéseket a gyártók

Elfojtják a szakszervezeti törekvéseket a gyártók

autopro.hu/V.M. | 2023.12.12 16:21

Elfojtják a szakszervezeti törekvéseket a gyártók

Fotó: Volkswagen

A United Auto Workers (UAW) amerikai autóipari szakszervezet több autógyártóval szemben is panaszt nyújtott be az illetékes hatóságnál. Az érdekképviseleti szervezet szerint a gyártók megfélemlítéssel és más illegális módokon próbálják elejét venni annak, hogy dolgozóik csatlakozzanak hozzá.

Az UAW az ősz folyamán rekord béremelést tartalmazó új kollektív szerződést harcolt ki a Fordnál, a GM-nél és a Stellantis-nál. Ezután a csak a három nagy amerikai autógyártónál mintegy 150 ezer főt képviselő szervezet új kampányba kezdett azzal a céllal, hogy minden más autógyártó amerikai dolgozóit is tagjai közé vonja.

A panaszok Nemzeti Munkakapcsolati Tanácsnál benyújtásával egy időben az UAW elnöke, Shawn Fain videóüzenetben számolt be azokról a nehézségekről, amikkel a szakszervezet azoknál az autógyártóknál szembesül, melyek évtizedekig ellenálltak a szervezet törekvéseinek. Ugyanakkor Fain aláhúzta elkötelezettségüket, és elmondta, hogy „minden rendelkezésre álló eszközzel élni fognak”, hogy leküzdjék a vállalatok ellenállását.

Az UAW az egyes üzemek dolgozóinak 70 százalékának támogatásához köti a csatlakozásról szóló szavazás meghirdetését. Nemrég a Volkswagen Chattanoogában működő üzemében több mint 1000 dolgozó, vagyis az állomány 30 százalékát meghaladó része jelezte csatlakozási szándékát.

Súlyos visszaélések

A VW szóban forgó egysége az egyike azoknak a gyáraknak, melyeknél az UAW törvénytelen munkáltatói fellépést tapasztalt a kampánya kapcsán. A Honda Indiana állambeli és a Hyundai alabamai üzemei szintén a listán szerepelnek.

Az UAW a Honda egy alkalmazottjától úgy értesült, hogy az üzem vezetősége megtiltotta a szakszervezeti jelvények viselését, szabálytalan módon mérte fel a szakszervezet támogatottságát, elkobozta a kampányanyagokat és megtiltotta azok terjesztését az üzem területén.

A szakszervezet szerint a Volkswagen fenyegetéssel és kényszerítéssel gátolta a dolgozókat abban, hogy munkaidőben a szakszervezeti csatlakozásról beszéljenek és kampányanyagokat terjesszenek.

Tagadnak a gyártók

A Reuters beszámolója szerint a koreai és a japán autógyártók jelezték, hogy nem avatkoznak be dolgozóik szabad döntésébe, és visszautasították az UAW vádjait: „A szakszervezet közleménybeli leírása az eseményekről nem nyújt valós képet” – közölte a Hyundai.

A Volkswagen szintén aláhúzta, hogy tiszteletben tartja munkavállalói döntését arról, hogy ki képviselje őket, egyúttal jelezte, hogy megvizsgálják az UAW állításainak helytállóságát.

Az UAW 13 autógyártónál indított kampányt a tagköre bővítése érdekében, a vállalatok között szerepel a Tesla, a Toyota, a Rivian, a BMW és a Mercedes-Benz is. A 13 gyártó dolgozói közül egyelőre egyet sem képvisel az UAW.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink