Gyártók Egyesül a Volvo és a Geely?

Egyesül a Volvo és a Geely?

autopro.hu/H.J. | 2020.02.12 13:47

Egyesül a Volvo és a Geely?

Fotó: twitter.com

Összeolvadna a Geely Automobile és testvérvállalata, a Volvo Cars. Az egyesülés hátterében a rugalmasabb együttműködés és világszintű terjeszkedés elősegítése áll.

Világszerte egyre több vállalat fog össze annak érdekében, hogy könnyebben tudjanak alkalmazkodni az autóiparban uralkodó trendekhez – az elektromobilitás, az egyre szigorúbb kibocsátási szabályok, és az önvezető járművek fejlesztése mind kihívás elé állítja a gyártókat. A kínai Geely és a svéd Volvo összeolvadására pont emiatt kerülhet sor.

A Zhejiang Geely Holding Group 2010-ben vásárolta fel a Volvo Cars-t a Ford Motor-tól. Az egyesülés bejelentésének hírére a Geely részvényei kedden 11,5 százalékot ugrottak. A két vállalat közös munkacsoportot hoz létre a javaslatok kidolgozására.

Globális márka is lehet a Geely

Ha a vállalatok egyesülnek, akkor az új társaság öt márkát fog képviselni – a Volvo mellett a Polestart és a Geometry is a Geely tulajdonát képezi majd. Elemzők szerint az összeolvadással a Geely Kína elsőszámú globális autógyártójává nőheti ki magát.

A Geely Automobile tavaly 1,36 millió autót értékesített, ebben az évben pedig 1,4 millió eladott modellt szeretnének maguk mögött tudni. A Volvo tavaly mindössze 700 ezer autót értékesített.

Shi Ji, a Haitong International elemzője szerint egy ilyen egyesülés elősegítené, hogy a Volvo és a Geely autóit világszerte értékesíthessék, valamint a testvérvállalat Lynk & Co. modelljei is több piacon szerepelhetnének.

Hatalmas átalakulások a cégeken belül

A kínai vállalat vezérigazgatójának, Li Shufu-nak számos egyéb befektetése van még más cégekben is – 9,7 százalék a Daimlerben, 49,9 százalék a malajziai Protonban, valamint többségi részesedés a Lotusban.

Októberben a Volvo bejelentette, hogy egyesíti motorfejlesztési és gyártási eszközeit a Geely-ével. Az együttműködés célja a Lotus, LEVC, Lynk és Proton ellátása volt – írja a Reuters.

Kiemelt Partnereink