Gyártók Egy több mint hatszázezres visszahívást úszott meg a Tesla

Egy több mint hatszázezres visszahívást úszott meg a Tesla

autopro.hu/V.M. | 2021.01.12 06:18

Egy több mint hatszázezres visszahívást úszott meg a Tesla

Fotó: teslamotorsinc.sharepoint.com

Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) bejelentette, hogy nincs szükség 662 ezer Tesla visszahívására, miután nem találtak arra utaló jelet, hogy az érintett autókban műszaki meghibásodás vagy tervezési hiba hirtelen, nemkívánatos gyorsuláshoz vezetne.

Hirdetés

Az NHTSA még 2020 januárjában kezdett nyomozásba, miután több olyan esetről is jelentés érkezett, ahol az autó, vezető akarata ellenében bekövetkezett, hirtelen felgyorsulása vezetett balesethez.

A közlekedésügyi hatóság vizsgálata 2012 és 2020 között készült Tesla Model S, Model X, Model 3 és Model Y autókra terjedt ki. A vizsgálat során nem találtak bizonyítékot olyan hibára a pedálmechanizmusban, a motort vezérlő elektronikus vezérlőrendszerben vagy a fékrendszerben, ami hirtelen gyorsuláshoz vezethet.

A nyomozás megkezdését megelőzően az NHTSA 232 bejelentést kapott a Teslák veszélyes felgyorsulásáról. A 232 esetből 203 végződött balesettel – jelenti a Reuters.

Még jöhetnek visszahívások

Bár a Tesla elkerült egy több mint félmillió járművét érintő visszahívást, a vállalat modelljeiben lévő hibák felderítésére az NHTSA több más vizsgálatot is folytat jelenleg.

A legutóbbi vizsgálat tavaly év végén indult, bizonyos Teslák első futóműveiben lévő lengőkarok meghibásodása kapcsán. A vizsgálat összesen 115 ezer autót érint.

Egy másik, 2020 júniusában indított vizsgálatot pedig a médiavezérlő egység meghibásodása tett szükségessé. A hiba folytán ellehetetlenülhet egyes funkciók érintőképernyős vezérlése, így például a szellőzésé is, megnehezítve az ablakok párátlanítását. A vizsgálat 159 ezer Model S-t és Model X-et fed le.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink