Gyártók E-autók sorával készül az indiai autógyártó

E-autók sorával készül az indiai autógyártó

autopro.hu/V.M. | 2023.01.12 16:20

E-autók sorával készül az indiai autógyártó

A nemrég bemutatott Sierra EV az indiai Auto Expón | Fotó: Facebook/Tata Motors

Az indiai Tata Motors arra készül, hogy villanyautó-kínálatát számos új, köztük magasabb árkategóriájú modellekkel bővítse a következő években, amivel igyekszik bebiztosítani helyét India vezető elektromosautó-gyártójaként.

Az új modellek bevezetése mellett a Tata terveiben szerepel az is, hogy járműveit többféle akkumulátormérettel, vagyis hatótávolsággal kínálja, hogy jobban kielégíthesse az egyedi vevői igényeket.

Erről Shailesh Chandra, a Tata Motors Passenger Vehicles és a Tata Passenger Electric Mobility, a Tata Motors két leányvállalatának ügyvezető igazgatója beszélt az indiai Auto Expo autószalonon. Mint kifejtette: „A vásárlói igények nagyon egyedivé válnak. A továbbiakban a növekedési pályánkon maradunk, és azon fogunk dolgozni, hogy erősítsük kínálatunkat.”

Elektromos offenzíva a láthatáron

Az Auto Expón a Tata Motors 12 autót mutatott be, melyek közül öt elektromos hajtással rendelkezik. Ezenkívül a vállalat standján 14 teherautó is helyet kapott, melyek egyikét hidrogén üzemanyagcella hajtja.

A villanyautók között a népszerű Harrier és Sierra SUV-k elektromos változatai is szerepeltek egy koncepcióautó mellett, ami azon az új elektromos platformon alapul, ami 2025-ben kerülhet gyártásba. Az új modellekre támaszkodva a Tata megerősítheti majd vezető pozícióját az indiai villanyautó-piacon, amit a mai napig 50 ezer jármű eladásával uralt. A vállalat 2026-ra tíz tisztán elektromos modellt fog tudni kínálatában.

A Tata Motors lehetőségeit javítja, hogy a Tata vállalatcsoporton belül több olyan cég is van, melyekre támaszkodhat az elektromos ambíciók elérésében. A Tata AutoComp villanyautóknak tervezett alkatrészeket, például akkumulátorokat és villanymotorokat szállít, míg a Tata Power elektromos töltőállomások felállításán dolgozik.

Chandra a Reuters-nek nyilatkozva elárulta, hogy igyekeznek minél több alkatrészt, köztük akkumulátorcellákat, Indián belülről beszerezni, miközben az értékesítési oldalon exportpiacok után is kutatnak.

A kezdet kezdetén

A Tata Motors ez elsők között léphetett be a fiatal indiai e-autós piacra. 2022-ben mintegy 4,4 millió új járművet helyzetek forgalomba az ázsiai országban, melyeknek egy százaléka volt elektromos hajtású. A következő években viszont gyors növekedés várható, ugyanis az indiai kormány azon van, hogy 2030-ban már az újonnan értékesített autók 30 százaléka legyen elektromos, ezért anyagilag támogatja a villanyautók vásárlását.

„Indiában az elektromos mobilitásra átállás sokkal gyorsabban fog történni, mint ahogy képzeljük. Biztos vagyok abban, hogy a megfelelő stratégiát választottuk” – mondta N Chandrasekaran, a Tata Motors elnöke.

Az indiai villanyautó-piacot már többek között a Hyundai és a Stellantis is megcélozta, és ha minden igaz, a Renault néhány éven belül helyben szerelhet össze elektromos gépkocsikat.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink