Gyártók Brazíliában fejlesztett fenékvázat a Mercedes

Brazíliában fejlesztett fenékvázat a Mercedes

autopro.hu/P.B. | 2021.09.01 08:23

Brazíliában fejlesztett fenékvázat a Mercedes

Fotó: Daimler Media

Az eO500U névre hallgató fenékvázat a Mercedes Brazíliában fejlesztette ki. Az önhordó vázra alacsonypadlós, tisztán elektromos autóbuszok építhetők, melyek hatótávolsága 250 kilométer lehet.

Brazil fejlesztésével elsősorban a dél-amerikai piacot célozza a Mercedes, azonban a fenékvázat Óceániába, sőt, még Európába is fogják exportálni Brazíliából. A termék 2022-re készülhet el, a teljes fejlesztésre a gyártó 16,2 millió eurót költött 2018 óta. A fenékvázból két prototípus is készült Németországban, ezeket korábban tesztelték.

Hivatalos adatokat nem adott meg a Mercedes a fenékvázra épülő buszokról, de az adottságai alapján sejthető, hogy legfeljebb 13,2 méter hosszú, kéttengelyes járművek készülhetnek rá – a Mercedes O500-as széria buszai ilyenek.

A villanymotort a hátsó tengelyre helyezték, azt azonban még nem tudni, mekkora teljesítménnyel rendelkezik a hajtás, ahogy azt sem, milyen akku kerülhet a buszba. A töltésről annyit árultak el, hogy az megfelel majd a Mercedes-Benz sztenderdjeinek.

A fenékváz ára sem ismert még, de brazil források szerint egy dízelhajtású vázhoz képest háromszor-négyszer lesz majd drágább az eszköz – írja az electrive.com.

Bőven lesz megrendelés

Szintén brazil források alapján lehet tudni, hogy csak Sao Paulo városa évi 150-200 elektromos buszt vásárolna majd erre a fenékvázra építve. A Mercedes átfogó tanácsokat kíván adni ügyfeleinek az elektromos technológia használatáról.

A cég olyan szolgáltatással segítené vásárlóit, amely magában foglal az elektromos járművekre vonatkozó exkluzív szolgáltatásokat is, valamint amelynek célja a járművek teljes életciklusának lefedése.

A Mercedes számára Brazília egy nagyon fontos piac, Karl Deppen, a Mercedes-Benz dél-amerikai igazgatója szerint pedig az elektromos fenékváz csak a kezdete a vállalat helyi fejlesztéseinek.

Kiemelt Partnereink