Gyártók Biztonsági okokból leállt a Toyota Yaris forgalmazása

Biztonsági okokból leállt a Toyota Yaris forgalmazása

autopro.hu/P.B. | 2023.05.09 16:19

Biztonsági okokból leállt a Toyota Yaris forgalmazása

A kép illusztráció | Fotó: Toyota Newsroom

A Toyota leállította Yaris Ativ thaiföldi értékesítését és szállítását, miután a japán OEM leányvállalata, a Daihatsu oldalütközés-biztonsági tesztek során az ajtókárpit egy részét módosították, és ezzel meghamisította az eredményeket.

A Toyota azután volt kénytelen a négyajtós Yaris Ativ értékesítését leállítani Thaiföldön, hogy kiderült, csaltak a biztonsági teszteken: a Daihatsu így próbálta meg lerövidíteni az Ativ fejlesztési idejét. Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a Daihatsu-nál mintegy 88 ezer, többségében Toyota emblémás kisautó töréstesztjét hamisították meg a vállalatok teljes kivizsgálást ígérő közleménye szerint.

„Ha a fejlesztést megfelelő körülmények között hajtották volna végre, ez a fajta probléma természetesen nem fordult volna elő. Az a tény, hogy mégis megtörtént, azt jelenti, hogy valamiféle nyomás nehezedett a fejlesztés helyszínére” – mondta Masahiko Maeda, a Toyota ázsiai régióért felelős vezetője, hozzátéve, hogy a jármű viszonylag nagy mérete kihívást jelenthetett a kisautók gyártására szakosodott Daihatsu számára.

Főleg a Yaris érintett

A Daihatsu korábbi közleménye szerint az érintett 88 ezer autóból mintegy 76 ezer Yaris Ativ volt, amelyeket főként Thaiföldre, Mexikóba és az arab országokba szántak.

A Toyota elnöke, Akio Toyoda tíz év után először meglátogatta a Toyota érintett, Gateway-ben található üzemét, hogy támogatásáról biztosítsa a dolgozókat. Toyoda személyesen kötődik Thaiföldhöz, és a Toyota tavaly év végén az országban való működésének 60. évfordulója alkalmából rendezett rendezvényen „otthonának” nevezte azt.

A Daihatsu 2016-ban került száz százalékban a Toyota tulajdonába. A gyártó számára Délkelet-Ázsia fontos piacot jelent, Indonéziában és Malajziában is rendelkezik gyártóüzemekkel a cég – jegyzi meg a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink