Gyártók Számos Toyota töréstesztjét hamisították meg

Számos Toyota töréstesztjét hamisították meg

autopro.hu/V.M. | 2023.05.02 11:21

Számos Toyota töréstesztjét hamisították meg

Fotó: Toyota Europe Newsroom

A Toyota Motorhoz tartozó Daihatsu-nál mintegy 88 ezer, többségében Toyota emblémás kisautó töréstesztjét hamisították meg a vállalatok teljes kivizsgálást ígérő közleménye szerint.

Az érintett járművekben az ajtók belső kárpitozásán ejtettek bevágást annak érdekében, hogy az oldalirányú töréstesztek alkalmával a kárpitozás ne törjön éles élű, az utasokra veszélyt jelentő darabokra az oldallégzsák aktiválódása miatt.

Akio Toyoda, a Toyota elnöke közölte, hogy a vállalatok kivizsgálják, hogy a szabályellenes, gyártás után elvégzett módosításokra hogyan kerülhetett sor. Felszólalásában egyúttal a vásárlói bizalom „elfogadhatatlan” megsértésének nevezte a történteket.

Az egyelőre nem ismert, hogy kik a felelősek a manipulációért, ami azonban a Toyota tudomása szerint eddig nem vezetett bárminemű balesethez. Egyelőre az sem tisztázott, hogy a Daihatsu felső vezetőinek tudomása volt-e a módosításokról.

Főleg Yaris-okat piszkáltak meg

A Daihatsu az ügyről egy bejelentést tevő munkatársának köszönhetően szerzett tudomást. A vállalat az értesülés után leállította az érintett modellek kiszállításait.

A típusok között szerepel a Thaiföldön tavaly augusztus óta gyártott négyajtós Toyota Yaris Ativs, illetve a Malajziában idén február óta készülő Perodua Axias miniautó. A körülbelül 88 ezer érintett autóból 76 ezer darab Yaris modell, melyeket főképpen a thai, mexikói és közel-keleti piacokra szállítottak. Mintegy 11.800 jármű volt Axias, melyeket a Daihatsu Malajziában gyárt a helyi piac számára.

A kiszállítások újraindítása előtt a Daihatsu hatósági képviselők jelenlétében megismétli a törésteszteket – számolt be a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink