Gyártók Bezárja brazíliai gyárait a Ford

Bezárja brazíliai gyárait a Ford

autopro.hu/V.M. | 2021.01.12 12:18

Bezárja brazíliai gyárait a Ford

Fotó: Ford Media Center

A Ford a még korábban bejelentett átstrukturálási programja részeként mindhárom brazíliai üzemét bezárja az idén. A gyárak végleges bezárása mintegy 4,1 milliárd dollár költséggel párosul.

A kelet-brazíliai Camaçari és az ország dél-keleti részén fekvő Taubaté városokban azonnal leállítják a termelést, néhány alkatrész készítése azonban még tovább folyik pár hónapig, hogy megfelelő készletet halmozzanak fel a szervizelési szolgáltatások támogatásához. A kelet-brazíliai Belo Horizonte-ban csak az utolsó negyedévben fognak leállni a gyártósorok.

Az amerikai autógyártó már több mint száz éve van jelen a brazil piacon, a helyi üzemek leállítása körülbelül ötezer embert érint, főleg a dél-amerikai országban. Az elbocsátásokkal kapcsolatban a Ford a szakszervezetekkel és más érdekeltekkel is egyeztetésekbe kezdett.

A brazil gazdasági miniszter sajnálatát fejezte ki a Ford döntését illetően, egyúttal hozzátette, hogy megerősítést nyert, javítani kell az üzleti körülményeken.

Bár a gyárbezárások a működés optimalizálását szolgálják, rövid távon jelentős, 4,1 milliárd dollár költséggel járnak. Ebből 1,6 milliárd dollár fog 2021-ben jelentkezni, és 2,5 milliárd dollár fog tényleges kiadásként felmerülni.

A gyárbezárások egyúttal azt is jelentik, hogy a Ford felhagy az EcoSport SUV, a Ka miniautó, illetve a T4 SUV forgalmazásával Dél-Amerikában.

Összpontosítják az erőforrásokat

A mostani egyébként a Fordnak nem az első olyan döntése, ami azt mutatja, hogy kevesebbet akar fordítani a feltörekvő piaci jelenlétére. A vállalat nem rég az indiai Mahindrával létrehozandó közös vállalkozás mögül is kihátrált.

A Reuters cikke szerint a gyárbezárásoktól függetlenül a Ford továbbra is fenn fogja tartani a Brazíliában található fejlesztőközpontját, tesztközpontját és a Sao Paulo-i regionális központját.

A Ford Argentínában és Uruguay-ban is működtet egy-egy gyárat, melyeket az átstrukturálás szintúgy nem érint.

Kiemelt Partnereink