Gyártók Beruházások és mérföldkövek – ilyen volt az Audi Hungaria éve

Beruházások és mérföldkövek – ilyen volt az Audi Hungaria éve

Pörge Béla | 2021.12.24 08:23

Beruházások és mérföldkövek – ilyen volt az Audi Hungaria éve

Fotó: Audi Hungaria

Mozgalmas évet tudhat maga mögött az Audi Hungaria. Nem volt hiány a mérföldkövekből és a beruházásokból sem, és a környezetvédelem terén is több fontos eseményről számolhattunk be – ugyanakkor sem a koronavírus, sem pedig a chiphiány nem kerülte el a vállalatot, így kényszerű leállásokra idén is volt példa.

Az Audi Hungaria idei éve még néhány 2020-as hírrel kezdődött: megtudtuk, hogy a járvánnyal sújtott tavalyi évet is stabilan, jó eredménnyel zárta a vállalat. A 2020-as üzleti évben 155.157 jármű és 1.661.599 motor készült Győrben, a cég árbevétele 7,518 milliárd euró volt.

A jó eredményhez nemcsak az elvégzett munkájukkal járultak hozzá az Audi dolgozói: összesen húszmillió eurós megtakarítást köszönhet az Audi Hungaria az úgynevezett Ötletbörzének, aminek keretében a cég munkatársai nyújthatnak be ötleteket a munkavégzés hatékonyabbá tételére. 2020-ban 8063 ötlettel rukkoltak elő a győriek, forintban számolva hétmilliárdos megtakarítást hoztak ezek az ötletek a cégnek.

Küzdelem a járvány ellen

Április végétől az Audi Hungaria oltópontként működött a cég dolgozói számára, azaz a vállalat részben maga oltotta be a koronavírus-járvány ellen a munkatársait. Az oltások megkezdése előtt már 3500-an jelentkeztek a védőoltásra, így nyugodtan mondhatjuk, hogy sikeresen zajlott a győri akció.

A vállalat a Vöröskereszt munkáját is segítette egy helyben gyártott Audi Q3 típusú gépjárművel – ez egyébként nem az első ilyen akció volt, 2020 márciusa óta folyamatosan segíti az Audi Hungaria a Vöröskereszt munkáját a járvány elleni küzdelemben.

A saját dolgozóit is megsegítette a cég a járvány idején: májusban COVID-bónusszal jutalmazta az Audi Hungaria Zrt. több mint 12 ezer munkavállalóját - az egyszeri bónusz összege bruttó 350 ezer forint, amelyet az arra jogosult munkavállalók az áprilisi bérrel, május elején kaptak meg.

Kiemelt figyelem a környezetvédelemre

Az Audi esetében nemcsak beszélnek a környezetvédelemről, hanem évről évre látjuk a zöld tevékenységek eredményét. 2020 óta a győri Audi karbonsemlegesen működik, de ezzel nem álltak le a környezetvédelmi intézkedések és fejlesztések a cégnél. Az Audi Hungaria nemcsak termékeinél és azok gyártása során törekszik a fenntarthatóságra, hanem a termeléshez szorosan kapcsolódó tevékenységek, mint például a logisztika területén is - ennek szellemében vesz részt tesztjelleggel egy teljesen elektromos kamion a járműgyártás logisztikai folyamataiban.

A nyáron látványos megoldás volt a környezetvédelem terén az Auditól, hogy a cég dolgozói hulladékcsapdát telepítettek a Dunán, ezzel havonta mintegy három köbméter hulladékot gyűjthetnek össze a folyóból.

Győrben tovább zöldült a gyártás az Aluminium Closed Loop nevű projektnek köszönhetően. Ennek keretében a gyártás során keletkezett alumíniumhulladék ötvözet szerinti szelektív gyűjtést követően visszakerül a beszállítóhoz, aki ebből az eredetivel megegyező minőségű alumíniumtekercset állít elő, amelyet ismét visszaszállít az Audihoz. Ezáltal megvalósul az alumínium zárt körforgása.

2021-ben elért mérföldkövek

Az első idei mérföldkövet már márciusban elérte az Audi Hungaria, ekkor gördült le a gyártósorról a 250 ezredik Audi Q3. A jubileumi modell egy tangóvörös, plug-in hibrid Q3 Sportback volt. A modell legnagyobb piaca tavaly Németország, Olaszország és az USA volt – tényleg a világnak készülnek tehát a győri Audik.

A másik két kerek számot a motorgyártásban érte el a vállalat: szeptemberre elkészült a negyvenmilliomodik motor is Győrben, ami egy 190 lóerős (140 kilowatt) elektromos meghajtás volt, amelyet a vállalattól karbonsemlegesen, „zöld vonatokkal” szállítottak Brüsszelbe, ahol egy tisztán elektromos Audi e-tron modellbe építették be. S ha már e-motorok: a modern, környezetbarát hajtásból is elkészült már 250 ezer Győrben, októberben érte el a jubileumot a vállalat.

Szintén az ősszel érte el jubileumát az Audi Műszaki Fejlesztése: egy jubileumi rendezvényt tartottak az Audi Hungaria Műszaki Fejlesztése húszéves fennállásának alkalmából szeptemberben, amin Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, dr. Dézsi Csaba András, Győr város polgármestere, Peter Kössler, az Audi AG termelésért és logisztikáért felelős igazgatótanácsi tagja és Oliver Hoffmann, az Audi AG műszaki fejlesztésért felelős igazgatótanácsi tagja és természetesen Alfons Dintnerrel, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke is részt vettek. Az Audi Konszern harmadik legnagyobb fejlesztési központjaként Győr is jelentősen hozzájárul az elektromobilitás jövőjének alakításához.

Beruházások

Örömteli, hogy az Audi Hungariánál 2021-ben beruházásokból sem volt hiány. Májusban számolhattunk be a hírről, hogy a vállalat bővíti a szerszámgyárát: a beruházás keretében a jelenlegi gyártócsarnokot 3800 négyzetméterrel bővítik az exkluzívszériás gyártás számára, míg a logisztikai csarnok 2500 négyzetméterrel bővül. A beruházás 2022 nyarára készül el a tervek szerint.

Az elektromobilitással kapcsolatosan két fontos beruházás is indult az évben: az Audi Hungaria a következő két évben kétszámjegyű eurómilliós összeget, több milliárd forintot fordít a győri Műszaki Fejlesztés területére. A beruházás egy, az elektromos motorok és hajtások fejlesztésére szolgáló, elektromos járatópad üzembe helyezésére, valamint a meglévő vizsgálati infrastruktúrára fókuszál.

Emellett az elektromotorok számára új gyártósor épül a motorgyárban, így tovább halad az elektromos átállás útján az Audi győri üzeme.

Az Audi sem úszta meg a chiphiányt

Ahogyan más autógyárak, úgy a győri Audi si többízben állt le az idei évben a chiphiány, valamint az alkatrész-ellátás akadozása miatt. Rögtön januárban egy kényszerű leállással indult az Audi Hungaria éve, ám még a hónapban újraindulhatott a termelés. Ezt követően nyáron kellett újabb leállásról beszámolnunk, ekkor egy hétig álltak a gyártósorok.

Mint az látható volt a fentiekből, az Audi Hungaria éve kifejezetten mozgalmas volt, alapvetően pozitív hírekkel. Aki szeretné a cég vezetőjétől, Alfons Dintnertől hallani, hogy milyen évet zárt a győri Audi, az az alábbi videóra kattintva élhet ezzel a lehetőséggel:

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink