Gyártók Benzinmotort kaphat a Fiat e-autója

Benzinmotort kaphat a Fiat e-autója

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.21 10:20

Benzinmotort kaphat a Fiat e-autója

Fotó: Stellantis

A Stellantis tulajdonában lévő Fiat nagy reményeket fűzött az Egyesült Államokban kapható, tisztán elektromos hajtású Fiat 500-ashoz, de most egy jelentés szerint a vállalat az alacsony kereslet miatt visszaléphet, és egy belső égésű változatot is felvehet a kínálatba.

Március elején a Fiat állítólag ajánlatokat kért a beszállítóktól, hogy a Stellantis Miafiori gyárában az 500e gyártását a tavalyi 77.260 darabról évi 175 ezerre növeljék. Kiderült, hogy ebből 100 ezer példány belső égésű motorral szerelt modell lenne, de mindezt nagyon titokban kellett volna tartani, mivel a Fiat hivatalosan még nem döntött a lépésről.

Váratlan hír ez, hiszen szokatlan egy e-autót benzinmotorosra átalakítani, ráadásul a cég már árul egy Lengyelországban gyártott hagyományos hajtású 500-ast. Az 500e-től pedig azt várták, hogy segít majd a vállalatot a kibocsátási céljai felé terelni. A Fiat azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra kizárólag elektromos márkává váljon.

Az érvelés szerint az 500e benzines változatának torinói gyártása elsimíthatja az 500e csökkenő volumene miatti szakszervezeti aggodalmakat, és segíthet a vállalatnak teljesíteni Olaszország azon célkitűzését, hogy az ország autógyártását legalább évi egymillió autó szintjén tartsa. Ennek a volumennek a zömét a Stellantis viseli, mivel ő az egyetlen nagyobb gyártó Olaszországban. Ha a projektet jóváhagyják, az 500e benzinmotorral való felszerelése 18-24 hónapot vehet igénybe. A kifutó belső égésű motorral hajtott modell ára jelenleg 17.700 eurónál kezdődik Olaszországban, az 500e 29.950 eurónál, így az 500e hagyományos változata várhatóan a kettő közé esik majd – írja az Electrek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink