Gyártók Belépőszintű e-autóvá válhat a VW Golf

Belépőszintű e-autóvá válhat a VW Golf

autopro.hu/P.B. | 2023.02.15 16:20

Belépőszintű e-autóvá válhat a VW Golf

Fotó: Volkswagen Newsroom

Márciusban mutatkozhat be az ID.2 elektromos városi kisautó teljesen újratervezett változata a Volkswagennél. A modell akár a Golf nevet is megkaphatja és GTI verzió is készülhet belőle.

Korábban az autopro.hu is beszámolt róla, hogy a Volkswagen Csoport lefokozta korábbi főtervezőjét – a bukás egyik oka a tervezett ID.2, vagyis az ID. Life névre hallgató tanulmányautó volt. A Volkswagen Kabaň bukása utána újratervezte a belépőmodellnek szánt elektromos kisautót, az új verzió bemutatkozása márciusban várható.

A most bemutatni tervezett tanulmányból 2025-re válhat sorozatgyártásban készülő, az utcákra is kerülő modell. Ami még izgalmasabbá teszi a helyzetet, hogy ez az elérhető árú kisautó a Golf nevet kaphatja meg, és még GTI verzió is készülhet belőle – írja wolfsburgi forrásokra hivatkozva az Autocar. S mit jelent az elérhető ár? Az elektromos kisautó esetében 22.500 euróról szólnak a hírek, ez mai árfolyamon mintegy 8,5 millió forintot jelent, ami ismerve a jelenlegi újautó-árakat, valóban egy elérhető, sőt, akár olcsónak is nevezhető elektromos Golfot jelentene.

Az értesülések szerint ez az új modell lenne az első, ami a jelenleg is használt MEB platform továbbfejlesztett verziójára, a MEB-Plus-ra épülne, és lítium-vas-foszfát kémiájú akkumulátort kapna. Ez például 200 kilowattos töltési teljesítményt is lehetővé tenne, ami jelentősen csökkentheti az autó teljes feltöltéséhez szükséges időt.

Jön az ID. Golf?

Jelenleg még semmi sem hivatalos a modellel kapcsolatban, de az Autocar azt a tájékoztatást kapta, hogy az elmúlt hónapokban számos különböző elnevezési kombinációt javasoltak az ID.2 szériaváltozatának belső megbeszéléseken, beleértve az ID. Golf nevet is.

Ez annyiban nem jelenthet meglepetést, hogy Thomas Schäfer már korábban is utalt rá, hogy a Golf nevet mindenképpen megtartaná a Volkswagen. A német szakember júliusban vette át a Volkswagen irányítását, miután elődjét, Ralf Brandstättert kinevezték a vállalat kínai divíziójának élére. Akkor Schäfer így nyilatkozott: „a Golf névnek óriási értéke van, az emberek teljesen megértik, miről beszélünk, ha azt mondjuk, Golf. Tehát nincs értelme megváltoztatni a nevet valami egészen másra.”

A Golf név tehát marad – korábban az ID.3 újabb verziójának lehetséges elnevezéseként merült fel az ikonikus név, de az Autocar forrásai szerint a Volkswagen vezetői úgy vélik, a leendő ID.2 mérete jobban megfelel ehhez a névhez.

Az újratervezett ID.2 korai javaslatait ismerők szerint az autó a külső méreteket tekintve félúton helyezkedik el a meglévő belső égésű motoros Volkswagen Polo és a Golf között, hosszát „körülbelül 4250 milliméterre” teszik. Az autó viszonylag rövid motorháztetővel és lapos padlóval „olyan belső teret kínál, amilyet a jellemzően egy szegmenssel magasabb modellek”. A Volkswagen bennfentesei az új modellre hivatkozva erős kapcsolatokat fűznek a negyedik generációs Golfhoz.

Akár sportváltozat is jöhet

A kezdeti stádiumban az ID.2 (vagy ID. Golf) egy villanymotorral, elsőkerékhajtással készülhet, ám a MEB-Plus platform lehetővé teszi a kétmotoros, összkerekes verziót is. Nem kizárt a GTI megnevezés visszahozatala sem, ugyanis az ID.4-essel bevezetett GTX nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Az új ferdehátú karosszériával együtt az újjászületett ID.2 új utasteret is kapott, legfeljebb öt ülőhellyel egy olyan kabinban, amely állítólag hasonló teret kínál, mint a mai MQB platformon alapuló Golf. További változások várhatóak az infotainment rendszer kialakításában is.

A korábbi spekulációk, melyek szerint az ID.2-es Kínában, a JAC vegyesvállalattal közösen születne újjá, végül nem jöttek be, Brandstätter elvetette az ötletet. Ugyanakkor az ID.2-projekt mellett a Trinity terveit is újragondolják a Volkswagennél Schäfer vezetésével – írja az Autocar.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink