Gyártók Kreatív művészeti igazgató marad a VW bukott főtervezője

Kreatív művészeti igazgató marad a VW bukott főtervezője

autopro.hu/P.B. | 2023.01.25 15:20

Kreatív művészeti igazgató marad a VW bukott főtervezője

A Volkswagen ID. Life nem nyerte el a vezetőség tetszését. | Fotó: Volkswagen Newsroom

Hivatalossá vált a korábbi pletyka: belebukott legutóbbi terveibe a Volkswagen főtervezője, Jozef Kabaň, helyét a konszernen belülről érkező kollégája veszi át. Ugyanakkor Kabaň is marad a cégnél, de Wolfsburgból Potsdamba kerül át a székhelye.

Hirdetés

Jozef Kabaň 2020 óta dolgozott főtervezőként a Volkswagennél. A szakember előbb az ID.2, később a Trinity terveivel vallott kudarcot. Az ID.2 (vagy ID. Life) koncepcióját egyaránt kritizálta a Volkswagen Herbert Diess és Ralf Brandstätter is, végül a jelenlegi márkaigazgató, Thomas Schäfer váltotta le a szlovén tervezőt. A VW január 25-én megerősítette a korábbi híreket, Jozef Kabaň főtervező távozik a posztjáról, helyét már február 1-jén Andreas Mindt veszi át, aki a Bentley-től érkezik.

Kabaň marad a cégnél, kinevezték a márka kreatív művészeti igazgatójának, és továbbra is közvetlenül a márka fejlesztési igazgatójának fog beszámolni a munkájáról, azonban már nem Wolfsburgban, hanem Potsdamban. Ott a Volkswagen Group Future Center Europe égisze alatt a szakember „a jövő mobilitási megoldásait” fejleszti a Volkswagen márka számára az OEM megfogalmazása szerint.

Két nagy bukás, egy siker

Az ID.2 kisautóhoz készült koncepció, az ID.Life megbukott az új márkafőnöknél, Thomas Schäfernél, ezért Kabaň-nak át kellett dolgoznia azt. Schäfer nem fogadta el a leendő Trinity tervezetét sem, a lapos szedánból így most SUV-szerű crossover lesz. Egyedül az ID Buzz számít teljes sikernek – amit a Kabaň nagyrészt tökéletesen átvett elődjétől – írja az Automobilwoche.

Az új főtervező, Andreas Mindt számára az alapmárkára való váltás hazatérés. A Bentley korábbi főtervezője, a most 53 éves férfi Wolfsburgban nőtt fel, ahol édesapja tervezőként dolgozott a VW-nél. Mindt helyét a Bentley eddigi külső tervezésért felelős vezetője, Tobias Sühlmann veszi át.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink