Gyártók Befagyasztja a béreket a Kia

Befagyasztja a béreket a Kia

autopro.hu/V.M. | 2020.12.30 15:23

Befagyasztja a béreket a Kia

Fotó: Kia Motors Global Media Center

A Hyundai és a General Motors után a Kia is előzetes bérmegállapodást kötött a dél-koreai szakszervezetével. A megállapodás értelmében az autógyártó 11 év után először befagyasztja a béreket.

Fizetésemelés helyett a szakszervezeti tagok egy, a havi fizetésük értékének másfélszeresét kitevő, valamint egy mintegy 1100 dollár összegű egyszeri bónuszt és egy körülbelül 1200 dollár értékű ajándékkártyát kapnak.

A szakszervezet szerette volna elérni a nyugdíjkorhatár öt évvel, 65 évre emelését is, az azonban végül nem került bele a megállapodásba.

A december 21-ével kezdődött héten kidolgozott egyezségre a szakszervezeti tagok 58,6 százaléka szavazott igennel. Augusztus óta összesen 16 tárgyalási forduló volt a szakszervezet és a Kia között. November 25-e óta a dolgozók számos alkalommal sztrájkoltak, ami elemzők szerint körülbelül 30 ezer járműnyi termeléskiesést eredményezett – jelenti a Reuters.

A GM-nél is elhúzódott a bérháború

Idén nem csak a Kiánál okoztak komoly gondokat a vezetőség és a koreai munkavállalók közötti ellentétek. A General Motors csak decemberben tudta lezárni a szakszervezetével közel féléve húzódó bérvitáját. Az októberben kezdődött sztrájkok a vállalat koreai jelenlétét is veszélybe sodorták, továbbá 25 ezer autónyi termeléskieséshez vezettek.

A Kia testvérvállalata, a Hyundai még szeptemberben kötött megállapodást szakszervezetével. A Hyundainál azonban nem került sor munkabeszüntetésre, így a vállalat egymásután a második sztrájkmentes évet könyvelheti el.

Kiemelt Partnereink