Gyártók Bedobta a törülközőt a kínai autógyártó

Bedobta a törülközőt a kínai autógyártó

autopro.hu/P.B. | 2023.10.11 06:23

Bedobta a törülközőt a kínai autógyártó

Fotó: WM Motors

Az elektromos autók gyártására szakosodott startup nem találta meg a számításait, csődöt jelentett a WM Motor. A cég számára a járvány és a nyersanyagok árának ingadozása is túl nagy kihívásokat okozott.

A WM Motor csődeljárásával egy sanghaji bíróság foglalkozik, ám a cég még nem adta fel a reményeket. „A WM Motor tervezett átszervezése stratégiai befektetőket fog bevonni a világ minden tájáról, ezzel elérve a cég újjászületését” - áll a vállalat Weibo-fiókján közzétett közleményében.

Az autógyártó elmondta, hogy a koronavírus-járvány hatása, a tőkepiaci folyamatok, a nyersanyagárak nagy ingadozása, valamint a működéshez és fejlesztéshez szükséges tőke megszerzésének nehézségei mind gondot okozott a számára.

A Freeman Shen által 2015-ben alapított WM Motor a feltörekvő kínai elektromos autókat gyártó startupok közé tartozott, a Nio, a Li Auto és a XPeng társaságában. Támogatói közé tartozott a kínai technológiai óriás, a Baidu és a sanghaji állami vagyonszabályozó hatóság. A sanghaji székhelyű startup azonban nehezen tudott profitot termelni a tőkeigényes autószektorban.

Későn jött a reménysugár

A kínai személygépkocsi-eladások augusztusban ismét növekedésnek indultak az előző év azonos időszakához képest, véget vetve a május óta tartó veszteségsorozatnak. A pozitív fordulatot a zöld járművekre vonatkozó újabb kedvezmények és támogatások hozták el, de a WM Motors számára már túl későn.

A WM Motor éves vesztesége megduplázódott, 8,2 milliárd jüanra (1,07 milliárd euróra) nőtt a 2021-ig tartó három év alatt, a helyzet pedig azóta sem fordult jobbra – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink