Gyártók Akkumulátorhiba vezetett a Hyundai Konák kigyulladásához

Akkumulátorhiba vezetett a Hyundai Konák kigyulladásához

autopro.hu/V.M. | 2021.03.08 12:23

Akkumulátorhiba vezetett a Hyundai Konák kigyulladásához

Fotó: Hyundai

A Hyundai hivatalos közlése szerint az LG Energy Solutions által gyártott akkumulátorok hibája vezetett az elektromos Hyundai Konák kigyulladásához, ami miatt világszerte a típus több mint hetvenezer darabját hívták vissza.

A koreai közlekedési minisztérium vizsgálata kiderítette, hogy a tűzesetek hátterében az akkumulátorcellák anódjának hibája áll. Az anódok kivezetése egyes cellákban behajtódhatott, ezáltal érintkezhetett a katóddal, ami pedig rövidzárlatot és tüzet okozhatott. A hibás cellák mindegyike az LG Energy Solutions kínai Nankingban található gyárában készült.

Mindezt a Hyundai közölte az InsideEVs megkeresésére. A koreai autógyártó 2020 októberétől kezdődően világszerte összesen mintegy 77 ezer elektromos Konát hívott vissza szoftverfrissítésre, miután többjüknek is kigyulladt az energiatároló egysége. Idén februárban azonban, miután egy szoftverfrissített Kona kigyulladt, a gyártó akkumulátorcserét rendelt el.

Az LG Chem akkumulátorgyártó leányvállalata, az LG Energy Solutions korábban úgy védekezett, hogy telepei nem közvetlen okozói a tűzeseteknek, továbbá közölte, hogy várja a hivatalos vizsgálat eredményeit, melyeket úgy néz ki a Hyundai előbb kapott meg.

Az autógyártó most azt is közölte, hogy az Ioniq 5 akkumulátoros elektromos autója az LG Chemmel rivális SK Innovation celláit fogja használni.

Más cellák, azonos eredmény

A témához kapcsolódik, hogy a General Motors tavaly közel hetvenezer Chevrolet Bolt elektromos autóját hívta vissza, miután több is lángra kapott. A típusba ugyancsak az LG Energy Solutions celláit építették be, a gyártó szerint azonban az általa használt cellák nem egyeznek meg a Konákban használtakkal, mivel más a szeparátoruk.

Kiemelt Partnereink