Gyártók Akár elektromos katonai járműveket is gyárthat a Kia

Akár elektromos katonai járműveket is gyárthat a Kia

autopro.hu/P.B. | 2020.11.07 08:22

Akár elektromos katonai járműveket is gyárthat a Kia

Fotó: Kia Mediacenter

Bemutatta új katonai járműveinek tervét a Kia. Az újgenerációs járművek esetében a gyártó kutatásokat folytat az elektromos és hidrogéncellás hajtás alkalmazhatóságának érdekében. Az első prototípusokat már 2021-ben tesztelheti a dél-koreai kormány, és a tervek szerint 2024-re éles bevetésre is kerülhetnek a járművek.

A Kia az új katonai járműveit a koreai hadsereggel való együttműködés jegyében tervezte meg. A program célja a sereg 2,5 tonnás és 5 tonnás, katonai kialakítású járműveinek lecserélése, modernizálása.

A járművek a legmodernebb technológiával lesznek felszerelve és természetesen golyóálló karosszériával rendelkeznek majd. Hétliteres, nagynyomatékú dízelmotorral és automataváltóval lesznek felszerelve a járművek, emellé navigációs rendszer, parkolóasszisztens és a jármű minden oldalát figyelő kamerarendszer is része lesz a járművek felszereltségének.

Akár elektromos katonai járművek is készülhetnek

A Kia a jövő katonai járműveit szeretné elkészíteni, így a legmodernebb autonóm technológiákkal is felszereli a gépkocsikat. Egyelőre az ellátmány szállításában vehetnek részt autonóm járművek a harctéren.

Az elektromos hajtás alkalmazása is felmerült, a Kia elsősorban a hidrogéncellás elektromos hajtást tartja alkalmasnak a harctéri körülményekre. Emellett az áramfejlesztő generátorok modernizálása is terítékre kerülhet a hadsereg elektrifikálásának jegyében.

Nemcsak a harctéren használnák az új fejlesztéseket

A katonai gépjárművekhez fejlesztett, minden terepen elboldoguló járművek (ATV-k) egyes funkcióit a hadsereg járművei mellett a mindennapokra tervezett autókban is használják majd, így a Kia Mohave SUV-ja is erre az alvázra épül. Ahogyan a Kia közleménye fogalmaz, a gyártó továbbra is alkalmazni fogja utcai modelljeiben, elsősorban az SUV-kban a katonai fejlesztéseit.

Komoly tapasztalata van a gyártónak ezen a területen

A Kia eddig kilenc modell közel száz variánsát gyártotta le a hadseregnek, összesen mintegy 140 ezer járművet. Ezek között van 0,25, 1,25, 2,5 és 5 tonnás szabványok szerint készült katonai jármű is, melyek zömét a koreai hadsereg számára fejlesztették ki.

A Kia stratégiájának része, hogy minél több üzletágban szeretne jelen lenni, ezzel erősítve a vállalat stabilitását. A stratégia része a dél-koreai hadsereggel folytatott együttműködés is, melynek keretében készülnek a legújabb járművek is.

Kiemelt Partnereink