Gyártók A Mercedes sem úszta meg a dízelbotrányt

A Mercedes sem úszta meg a dízelbotrányt

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.02 08:18

A Mercedes sem úszta meg a dízelbotrányt

Fotó: Daimler Global Media Site

Egy német bíróság március 28-án, csütörtökön részben a fogyasztók javára döntött a Mercedes-Benz ellen indított csoportos perben, a dízel-kibocsátás kijátszására szolgáló eszközök miatt.

A német luxusautó-gyártó egyes, 2012-2016 között gyártott, Euro 6-os besorolású motorokkal szerelt dízel modelljei csalóeszközzel (olyan eszközzel, ami manipulálta a károsanyag-kibocsátást az ellenőrzéskor) rendelkeztek – mondta ki a stuttgarti bíróság. A tulajdonosok visszaküldhetik az autókat, és számíthatnak az elhasználódással járó, csökkentett összegű visszatérítésre, amennyiben bebizonyosodik a szándékos jogsértés. A régebbi Euro 5-ös modelleknél azonban nem talált jogsértést.

„A kártérítési igények tekintetében most fontos irányt szabtak" – mondta a Fogyasztóvédelmi Szervezetek Szövetsége (VZBV), amely mintegy 2800 fogyasztót képvisel az ügyben.

A Mercedes közölte, hogy fellebbezést fog benyújtani. „Továbbra is úgy véljük, hogy a vállalatunkkal szemben tett állítások megalapozatlanok, és védekezni fogunk ellenük" – mondta a vállalat szóvivője, akit a Reuters idéz.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink