Gyártók A Mazda után a Honda is távolodna Kínától

A Mazda után a Honda is távolodna Kínától

autopro.hu/V.M. | 2022.08.26 07:17

A Mazda után a Honda is távolodna Kínától

Fotó: Facebook/Honda Global

Röviddel azt követően, hogy a Mazda közölte, csökkentené kínai függését, állítólag a Honda is hasonló lépésre készül. Médiaértesülések szerint a japán OEM átalakítaná ellátási láncait annak érdekében, hogy a Kínához kötődő kockázatoknak kevésbé legyen kitéve.

Számos japán vállalat épített ki komoly termelési hálózatot Kínában. Ők az utóbbi időben a helyi gyártásuk rendszeres csökkentésére kényszerültek a koronavírus miatti kínai lezárások miatt, ezenfelül pedig a Kína és az Egyesült Államok közti feszültség is aggodalomra ad okot.

Az előző üzleti évében a Honda autógyártásának 40 százaléka koncentrálódott a föld legnépesebb országában. Ennek fényében a vállalat nem is készül a jelentős termelési kapacitás áttelepítésére, azonban a japán Sankei napilap szerint a kínai ellátási láncait a helyi piac kiszolgálására állítaná át, míg a Kínán kívüli piacok számára az ázsiai országhoz nem kapcsolódó láncokat építene ki.

A Sankei meg nem nevezett forrásokra hagyatkozó jelentését kommentálva a Honda szóvivője emlékeztetett, hogy a leírt tervekről nem tett hivatalos bejelentést a gyártó. Hozzátette, hogy ettől függetlenül a vállalat dolgozik az ellátási láncai felülvizsgálásán és kockázatokkal szembeni védelmén.

Támogatná a lépést a japán kormány

A globális ellátási láncok hátulütőjét a japán kormány is felismerte, és elkezdett támogatásokat kínálni azon cégek számára, amelyek hazahoznák termelésüket – idézi fel a Reuters. A program eddig csak korlátozott sikereket hozott, és az elemzők rámutattak, hogy a kiterjedt és nagy összegű befektetéseket követően a vállalatok nehezen veszik rá magukat a kínai jelenlétük csökkentésére.

Mindazonáltal már voltak vállalatok, melyek elhatározták a kínai függés mérséklését a most tavasszal Sanghajban, majd az ország más részein is bevezetett szigorú járványvédelmi korlátozásokat követően.

A vállalatok egyike a Mazda, ami nemrég bejelentette, arra fogja kérni beszállítóit, hogy növeljék japán telephelyeik készletszintjét, illetve készítsék alkatrészeiket Kínán kívül. A kínai korlátozások miatt a vállalat áprilisban és májusban tizenegy napig volt kénytelen szüneteltetni hazai termelését.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink