Gyártók A háborúnak köszönhetően megmarad a Lada Niva

A háborúnak köszönhetően megmarad a Lada Niva

autopro.hu/P.B. | 2023.06.12 08:18

A háborúnak köszönhetően megmarad a Lada Niva

Fotó: Lada

Vannak a világban olyan dolgok, amik úgy tűnnek, mintha mindig is velünk lettek volna, és örökké maradnának is. Ilyen a Lada Niva is, a legnagyobb orosz autógyártó ugyanis a háborús szankciók miatt sem frissíteni, sem kivezetni nem tudja kínálatából a modellt, ami így egy darabig még velünk marad.

Ha azt mondom, orosz terepjáró, valószínűleg bárki azonnal rávágja, hogy Lada Niva. Az 1977-ben bemutatott terepjáró hazánkban is elterjedt, előszeretettel használják különböző polgárőr szervezetek, de a rendőrség és a honvédelem kötelékében is megfordult a típus. A vidéki utcaképnek ma is a része a Lada Niva, és valószínűleg az is marad.

A cseh Autoforum cikke szerint at AvtoVAZ Csoport főnöke, Maxim Szokolov nemrégiben hivatalosan megerősítette, hogy a Lada Niva 2027-ig, a modell megjelenésének ötvenedik évfordulójáig gyártásban marad.

Persze az autó nem teljesen ugyanaz ma, mint 1977-ben, de szinte minden lényegi elem ugyanaz. Most a motortérben lesznek kisebb változások, a meglévő, 83 lóerős 1,7-es motor a múlté lesz, helyette az alapváltozat az 1,6 literes négyhengeres lesz a VAZ-21129-esből. Mellé a Niva Sport is érkezik majd 1,8 literes motorral és 122 lóerővel.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink